„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.8 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpils senioru atklātā vēstule - protests

            DAUGAVPILS PILSĒTAS PENSIONĀRU APVIENĪBA

         Imantas ielā 35 – 4, Daugavpilī, LV-5403

                                                                                               tālr./ fakss 65421630, e-pasts: sofija@dautkom.lv

_________________________________________________________

 

 

 

Daugavpilī

  1. Nr.______                                          

Uz ______________ Nr.______                                

          Latvijas Valsts Prezidentam

Raimondam Vējoņa kungam

Rātslaukums 7, Rīga, LV-1900

 

Latvijas Republikas Ministru prezidentei

Laimdotai Straujumas kundzei

Brīvības bulvāris 36, Rīga, LV-1520

 

Latvijas Republikas XII Saeimas

Prezidija priekšsēdētājai

Inārai Mūrnieces kundzei

Jēkaba ielā 11, Rīga, LV-1811

 

Latvijas Republikas Veselības ministram

Guntim Belēviča kungam

Brīvības iela 72, Rīga, LV-1011

 

 

 

ATKLĀTĀ VĒSTULE - PROTESTS

 

Veselības ministrs Guntis Belēviča kungs „iespļāva sejā“ daugavpiliešiem, it sevišķi senioriem.

Ārstniecības iestādes vērsās Nacionālajā Veselības dienestā (NVD), informējot par naudas trūkumu veselības aprūpes pakalpojumiem, kura dēļ iedzīvotāji paliek bez valsts apmaksātās medicīniskās aprūpes. Šogad pacientu skaits ir lielāks nekā plānots (asinsvadu, sirds aritmijas). Pēdējā laikā arī reģionālās slimnīcas, ne tikai Rīgas, Valmieras u.c., griežas pēc palīdzības. Slimnīcas meklē variantus, kā samazināt saimnieciskos un administratīvos izdevumus.

Daugavpils reģionālās slimnīcas Valdes loceklis Reinis Joksta kungs ir runājis ar Latvijas Republikas Veselības ministru Gunti Belēviča kungu, jo slimnīcas zaudējumi gada beigās var sasniegt 1,5 miljonus eiro, bet 2016.gadā varētu tikt uzsākts slimnīcas maksātnespējas process.

Solījumu palīdzēt no ministra kunga R.Joksta kungs nesaņēma. Ministrs atbildēja, ka tā ir pašvaldības problēma.

          Daugavpils pilsētas dome ļoti daudz dara, lai uzlabotu stāvokli Daugavpils reģionālajā slimnīcā. 2015.gada 24.septembrī slimnīcai tika iedalīti 480 000 eiro. Šī nauda tiks novirzīta, lai papildinātu Statūtu kapitālu un jaunu iekārtu iegādei. Slimnīcas modernizācija ir nepieciešama, jo tas uzlabos pacientu apkalpošanu Latgalē. Daļa no šiem līdzekļiem tiks novirzīta Daugavpils iedzīvotāju apkalpošanai. Ir arī dotācija jauno speciālistu ārstu piesaistei.

          Bet ko dara Veselības ministrija? Valsts ir 1 miljonu eiro parādā Daugavpils reģionālajai slimnīcai. Šo naudu atsakās maksāt Veselības ministrija, tas ir parāds par sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem iedzīvotājiem. Veselības ministrija nedrīkst atteikt Daugavpils reģionālajai slimnīcai, jo tā ir Latgales lielākā visu pakalpojumu sniedzēja iedzīvotājiem.

          Mēs gaidām palīdzību no valsts! Bet vai šī palīdzība būs? Veselības ministrs ir apvainojis pašus pacientus. Pēc G.Belēviča kunga domām pacientiem „... patīk gulēt slimnīcā vienu vai divas reizes gadā, tīros palagos, siltumā, baudīt labu ēdienu, lietoto tualetes un dušas...“. Lūk, šādi izteicās „jaukais“ Veselības ministrs, šāds ministrs mūsu valstī vēl nav bijis!

          Daugavpilieši ir pateicīgi Daugavpils pilsētas domei, kura senioriem apmaksā četras dienas par ārstēšanos stacionārā slimnīcā.

          G.Belēviča kungs ir bagāts cilvēks un nesaprot nabadzīgis seniorus, kuriem Latgalē ir vismazākās pensijas valstī, mazākas ir arī algas strādājošajiem. Būtībā G.Belēviča kungs salīdzināja latgaliešus ar „bomžiem“. Šāds ministra salīdzinājums ir „spļāviens sejā“ visiem Latgales pacientiem. Šāds cilvēks nedrīkst strādāt par Veselības ministru! G.Belēviča kungs ir aizmirsis, ka pats ir nācis no Latgales.

Šis nav pirmais gadījums necienīgai attieksmei pret Latgales senioriem.

        Daugavpilī dzīvo 26 603 seniori, kuri saņem vecuma pensiju, un 2 800 invalīdi.

          Biedrības „Daugavpils pilsētas pensionāru apvienības“ Valde, kura pārstāv senioru un senioru invalīdu intereses, nosoda šādu Veselības ministra Gunta Belēviča kunga attieksmi pret senioriem un invalīdiem un pieprasa publisku atvainošanos un paskaidrojumus par šādu viņa attieksmi pret veciem un slimiem cilvēkiem.

 

Atklāta vēstule – protests pieņemta 2015.gada 28.septembrī Biedrības „Daugavpils pilsētas pensionāru apvienības“ Valdes sēdē (protokols Nr. 10/96).

         

         

Biedrības „Daugavpils pilsētas pensionāru apvienības“

Valdes priekšsēdētāja                                                                        Z. Zujeva