„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.1 °C
apmācies

Griezes atkal ligzdo Dvietes palienu pļavās

Pateicoties Benitai Štrausai, Grūbertu saimei, daudzajiem zemes īpašniekiem, ornitologam Edmundam Račinskim un Latvijas Dabas fondam, viņu atbalstītājiem, dabas parkā „Dvietes paliene” atkal ligzdo griezes un citi reti ūdens un pļavu putni, tāpat Dviete atkal palo savā ierastajā gultnē.

25. septembrī Bebrenē notika ES LIFE+ projekta noslēguma pasākums. Bebreniešiem un viņu atbalstītājiem vajadzēja nepilnus 5 gadus un vairāk nekā 1milj. eiro, lai to paveiktu, stāstīja projekta „Dviete” vadītājs Edmunds Račinskis un kolēģes Ilze Priednice un Zaiga Brača. Tagad katru paliem bagāto pavasari Dvietes upe uzkrās 0,5 km3 ūdens, kas ieplūdīs no Daugavas, tā ka lauku teritorijas un Jēkabpils tiks paglābta no lielākiem plūdiem, skaidroja pētnieki.

Sadarbojoties ar Nīderlandes fondu „ARK”, vides aktīvisti panāca, ka piecu gadu laikā dabas parkā saimnieko vairāk nekā 100 savvaļas govis un tikpat daudz savvaļas zirgu. Savvaļas dzīvnieki dabiski nogana palienu pļavas, kas vairākās talkās tika atbrīvotas no krūmiem.

Visu rakstu lasiet 29. septembra numurā.