„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Kartupeļu raža šogad priecē gan audzētājus, gan ēdājus

Kartupeļu audzētājiem šogad sezona padevusies veiksmīga – kartupeļu raža par spīti vēsajai vasarai izaugusi ļoti laba. Valērija un Jerenas Ignatoviču piemājas saimniecībā Indras pagastā šogad ievākti dažādu šķirņu kartupeļi – vieni par otriem labāki un gardāki. Rādot skaistos sārtos milzeņus, saimnieks stāsta, ka tie izvārot būs izteikti dzelteni un nesaies putrā, taču esot arī tādi, kas derēs tieši biezenim. Kamēr daļa ražas vēl nogatavinās uz lauka, saimnieki šķiro noraktos tupeņus un pamazām realizē izaudzēto.

Kartupeļus saimnieki audzē jau vismaz 12 gadus. Pērn tika iestādīti 6 ha kartupeļu, taču līdz pavasarim visus neizdevās realizēt, pāri palika ap 10 tonnas. „Mēs piedāvājām pat par četriem centiem kilogramā, bet nevienam nevajadzēja. Kartupeļi beigās sadīga un nācās izmest laukā,” stāsta Valērijs. Šogad iesējuši uz pusi mazāk, toties raža esot ļoti bagātīga. Saimnieks lēš, ka šogad izdosies ievākt ap 100 tonnām kartupeļu. Ražu izpērk galvenokārt Krāslavas novada iedzīvotāji, daudzi brauc pakaļ paši, tāpēc uz tirgus saimniekiem nav jāstāv. Kartupeļus savai ēdnīcai iepērk arī Indras pamatskola.

Saimnieki pastāvīgi atjauno šķirnes, izmēģina ko jaunu. Vieni no pirmajiem rajonā audzējuši ‘Vineta’ šķirnes kartupeļus, taču tie līdz pavasarim slikti uzglabājas, tāpēc no tās atteikušies. Pašlaik saimniecībā tiek audzēti vairāku šķirņu kartupeļi. Viena no pieprasītākajām esot šķirne ‘Romera’, kuras kartupeļi ir skaisti sarkanīgā krāsā, bet izvārīti ir dzelteni un nejūk laukā.

 Visu rakstu lasiet 6. oktobra numurā.