„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
neliels lietus

Daugavpils Universitātē atklāja Konfūcija klasi

Apgūt Daugavpilī ķīniešu valodu un tuvāk iepazīt Ķīnas kultūru turpmāk varēs Konfūcija klasē, kas tika atklāta 2. oktobrī Daugavpils Universitātē. Svinīgajā pasākumā piedalījās Ķīnas Tautas Republikas vēstnieks Latvijā Huans Juns, Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, Latvijas Universitātes Konfūcija institūta Ķīnas puses direktors prof. Šan Cjuaņju un Latvijas puses direktors prof. Pēteris Pildegovičs.

Ķīnas vēstnieks Huans Juns uzsvēra, ka Konfūcijs bija ievērojams Ķīnas filozofs, kas sniedzis cilvēcei daudz vērtīgu atziņu, tostarp par savstarpēju cieņu un vienlīdzību. Vēstnieks pastāstīja, ka sakarā ar Ķīnas ekonomikas attīstību un tās nozīmību pasaules mērogā ir palielinājies pieprasījums pēc ķīniešu valodas studijām, tāpēc 2004. gadā Ķīna ārvalstīs sāka dibināt bezpeļņas sabiedriskās organizācijas Ķīnas kultūras un valodas popularizēšanai, sauktas par Konfūcija institūtiem. Šobrīd jau 150 valstīs darbojas 475 Konfūcija institūti un ir izveidotas vairāk nekā 850 Konfūcija klases. Latvija ir pirmā Baltijas valsts, kurā uzsāktas ķīniešu valodas studijas. Valstī jau izveidotas 220 vietas, kur var apgūt ķīniešu valodu, vairāk nekā 2000 Latvijas iedzīvotāju pašlaik apgūt valodu, tostarp pilnveido savas zināšanas Ķīnā. 2011. gadā tika izveidots Latvijas Universitātes Konfūcija institūts, kas ir vienīgā Ķīnas TR pilnvarotā ķīniešu valodas un Ķīnas pētniecības iestāde Latvijā. Savukārt, pērn Latvijā tika atklāta pirmā Latvijas Universitātes Konfūcija klase, kas darbojas Rīgas Kultūru vidusskolā.

Visu rakstu lasiet 9. oktobra numurā.