„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

Āboliem nekaitē rudens salnas

Āboliem rudens salnas nekaitē, tad āboli, sevišķi šķirnes „Rubīns” augļi, krāsojas. Ir gana ar -3--5oC, lai ābols iegūtu spilgti sarkanu vai rozā krāsu. Šī iemesla dēļ dārzkopis Alberts Mendriķis dažas ābeles nenovāc ilgāk, lai ābolus „sakož” salna.

Pēc „Sēlijas” saimnieka novērotā, šis gads nav ābolu gads vairumā saimniecību. „Zemnieku vakara tirgū Daugavpilī nāk cilvēki, saka, ka dārzs esot tukšs. Mums raža būs tādā pašā līmenī kā pagājušajā gadā. Būs gana, lai izspiestu vismaz 2 t sulas un saraudzētu vīnu, licence ir 15 t,” pastāstīja Alberts. Viņš ievēroji arī to, ka cilvēkiem ābolu vīni negaršo, varbūt tamdēļ, ka viņi tos gatavo paši. Tāpēc „Sēlijas” saimnieki pēta sidra, kalvadosa, šmakovkas receptes, mēģinās šos dzērienus pagatavot arī savā mājas vīnu darītavā. Laucesas pagasta z/s „Sēlija” atzīmē mājas vīnu „Sēlijas vīni” ražotnes pirmo gadadienu. Andrejs Mendriķis no tēva Alberta un paša lolotā augļu dārza veltēm jau raudzē 17 vīna šķirnes.

Šogad ir radīta pavisam jauna vīna šķirne no citronliānas ogām. Andrejs izlasījis, ka Ķīnas armijas karavadoņi šos ogu devuši karavīriem imunitātes un spēka audzēšanai.

Visu rakstu lasiet 13. oktobra numurā.