„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
-1.2 °C
daļēji mākoņains

Ārstu trūkums Latgalē ir kā strutojošs augonis

Septembra vidū Daugavpils reģionālajā slimnīcā nonāca mazs bērns, kam acī bija iekļuvis svešķermenis. Negadījums notika vakarā, kad slimnīcā saņemt acu ārsta palīdzību nav iespējams, tāpēc nācās braukt uz Rīgu. Šajā pat nedēļā Katastrofu medicīnas centra transports tika saukts vēlreiz, lai nogādātu Rīgā vīrieti ar vaiga kaula lūzumu, jo Daugavpilī sejas žokļa ķirurģijas palīdzība netiek sniegta vispār. Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Reinis Joksts atzīst, ka pacienti uz Rīgu tiekot vesti divas vai trīs reizes nedēļā un šī situācija ilgstot gadiem, jo vakara stundās un izejamās dienās slimnīcā nav pieejami vairāki speciālisti, tāpēc vienīgā izeja ir meklēt palīdzību citu pilsētu ārstniecības iestādēs.

Ārstu trūkums nav tikai Daugavpils problēma, ar to saskārušās arī citas Latgales pašvaldības. Preiļu slimnīcā pēdējo piecu gadu laikā nav atnācis strādāt neviens jauns ārsts, bet Krāslavas slimnīcā jauni speciālisti nav redzēti jau 25 gadus. Daļa esošo ārstu ir pirmspensijas un pat pensijas vecumā, bet jaunie strādāt uz reģioniem nenāk.

Vislielākais speciālistu trūkums izjūtams Daugavpils reģionālajā slimnīcā, kas gatava pieņemt darbā vismaz 30 ārstus ar visdažādāko specializāciju. Pirms četriem gadiem slimnīca atteicās no sejas ķirurģijas un akūtās LOR palīdzības pakalpojumu sniegšanas, ārpus darba laika un brīvdienās nevar nodrošināt palīdzību arī oftalmoloģijā. Ārstu trūkuma dēļ apdraudēta pašlaik ir neiroloģijas nodaļas darbība. Vietējie joko, ka brīvdienās labāk neslimot.

Visu rakstu lasiet 16. oktobra numurā.