„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 2. maijs
Ceturtdiena
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
+13.6 °C
daļēji mākoņains

Vai Latvijas zemniekam piens jāizlej zemē?

Piena iepirkuma cena Latvijā starp pārējām ES dalībvalstīm ir nokritusi visstraujāk, proti, no 34,20 centiem par 1 kg 2014. gadā līdz 20,57 centiem šī gada augustā, liecina Eiropas Komisijas piena iepirkumu cenu datu bāze. Latvija šajā kritumā ir aiz Lietuvas, kur zemniekiem par pienu pagājušajā gadā maksāja 36,45 centus, bet šobrīd - 19,10 centus. Kāpēc Latvijā piens maksā „kapeikas”?

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, tiekoties ar Daugavpils novada lauksaimniekiem, skaidroja, ka Latvijas piena cenu krīzes sakne meklējama vājos kooperatīvos un kombinātu nespējā konkurēt ārpus valsts, tāpat vājpiena pulvera cenu kritumā pasaules tirgū. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, aptaujājot saimniecības, noskaidrojis, ka piena cena patiešām samazinājusies Krievijas embargo un globālo cenu krituma ietekmē. Pēc Zemkopības ministrijas aplēsēm 80% piena ražotāju ir saistīti ar pārstrādes uzņēmumiem, kas veica produkcijas eksportu uz Krieviju.

Tuvākajā laikā nav pamata gaidīt piena iepirkuma cenu paaugstināšanos, jo ir piena produktu pārprodukcija pasaules tirgū, uzsver Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Septembrī Roberta Jonāna z/s „Stārķi” no Sventes pagasta daugavpiliešiem par brīvu izdalīja tonnu piena. R. Jonāns saka: „ Es ar sāpošu sirdi lasīju, kā igauņu piensaimnieki izlēja pienu, taču šis protests notika ar lielu kavēšanos, jo daudzas igauņu saimniecības jau ir bankrotējušas. Negribu, lai mēs piedzīvotu to pašu, tāpēc kā māku, tā cīnos”.

Visu rakstu lasiet 23. oktobra numurā.