„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Ksenija lūdz palīdzību cīņā ar melanomu

Kad diagnoze skan kā spriedums, pasaule mainās. Tā šī gada septembrī pasaule mainījās arī Ksenijai Pavlovai, kad izmeklēšanā atklājās metastāzes plaušās, bet gala slēdziens – melanoma -- nevairoja optimismu.

Ksenijas ģimenē neviens nav slimojis ar onkoloģiskām saslimšanām. Dzīve ritēja savu gaitu – izlaidums 15. vidusskolā, aizraušanās ar basketbolu, dejām, mācības Bebrenes tehnikumā, kur tika iegūts veterinārārsta asistenta diploms.

„Reiz pamanījām, ka dzimumzīme uz Ksenijas muguras sākusi mainīties,” stāsta Ksenijas māmiņa Viktorija. „Vērsāmies pie dermatologa, tas bija 2012. gada augustā, bet septembrī dzimumzīme sāka asiņot. Pēc izmeklēšanas pie ķirurga onkologa tika paziņota diagnoze – melanoma.”

Tika veikta operācija. Pēc tam sekoja limfmezglu izmeklējumi, plaušu izmeklēšana ar datoru, pēc tam meiteni nosūtīja uz Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas onkoloģijas centru. Izmeklēšanā atklājās, ka kreisās paduses limfmezglā ir metastāze.

Otrajā operācijā tika izoperēti limfmezgli, Kseniju novēroja ārsti. 18 mēnešus Ksenijai injicēja roferonu – trīs injekcijas dienā trīsreiz nedēļā. Preparāts ir iekļauts valsts kompensējamo zāļu sarakstā, citādi šis kurss izmaksātu 912 latus. Turpmāko analīžu rezultāti viesa cerību. Ģimene atviegloti uzelpoja, ka slimību izdevies pieveikt.

Ksenija kā brīvprātīgā sāka apmeklēt vienu no veterinārajām klīnikām, asistēja ārstam, lai nezaudētu prasmes, bet slimība neatkāpās.

„Problēmas atklājās nejauši. Septembrī nolēmām veikt papildu izmeklēšanu, kurā atklājās metastāzes plaušās. Ksenija jutās labi, jo slimība norit bez simptomiem. Fiziskā pašsajūta ir normāla, smagi ir morāli. Protams, noskaņojums mainās, bet turpinām dzīvot, apmeklēt mācības medicīnas koledžā,” stāsta Viktorija.

Kseniju var glābt ilgstošs preparāta „Vemurafenib” kurss, bet kopš 2014. gada tas nav iekļauts valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Pēc ārstu konsīlija tika lūgt Veselības inspekcijai vismaz daļēji kompensēt zāles. Vērsāmies arī pie preparāta ražotājiem cerībā, ka tiks samazināta zāļu cena. Lai arī ka mūsu lūgumi tika apmierināti, preparāta cena ir astronomiska – 50 000 eiro, ko ģimene nevar atļauties. Ksenijai ir nepieciešams nepārtraukts šo zāļu kurss - jāizdzer 2928 tabletes 366 dienās.

Paliek vien cerība, ka palīdzēs cilvēki, kuriem nav vienaldzīga 21 gadu vecās meitenes nelaime. Jūs varat palīdzēt Ksenijai Pavlovai, pārskaitot jebkādu naudas summu uz kontu LV90HABA0551040823563, p.k. 020494-10203 Ksenija Pavlova. Ksenijas mātes Viktorijas tālruņa numurs – 29357897.

Laiks nav Ksenijas sabiedrotais. Preparāts „Vemurafenib” Ksenijai ir vienīgā iespēja izdzīvot. Tam ir spēcīga pretvēža iedarbība, un ir iespējams apturēt slimību.