„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.9 °C
apmācies

Atstarojošās vestes var izglābt dzīvību

Lai samazinātu bēdīgo statistiku par gājējiem, kuri gājuši bojā uz Latvijas ceļiem, Ceļu satiksmes un drošības direkcija (CSDD) rīko kampaņu „Esi gaismas vest-nesis!”, kuras laikā tiks dalītas gaismas atstarojošas vestes.

Statistika liecina, ka katru trešo dienu uz Latvijas ceļiem iet bojā gājējs, kurš diennakts tumšajā laikā pārvietojas bez atstarojošiem elementiem, preses konferencē reģionālajiem plašsaziņas līdzekļiem teica CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš. Savas nevērības dēļ cilvēks var aiziet bojā. Tāpat ir daudz gadījumu, kad atstarojošus elementus nenēsā bērni. Tas nozīmē, ka vecāki vai skolotāji nav pienācīgi izskaidrojuši nepieciešamību nēsāt atstarojošus elementus. A. Lukstiņš uzsvēra – uz neapgaismota ceļa autovadītājs nemaz neredz gājēju bez atstarojošiem elementiem, kurš iet pa ceļa malu vai skrien pāri ceļam.

30% bojāgājušo uz Latvijas ceļiem ir gājēji un velosipēdisti, turklāt nelaimes gadījumu skaits vienmēr pieaug gada beigās. Oktobrī, novembrī un decembrī aiziet bojā tikpat cilvēku, cik gada pirmajos deviņos mēnešos. Visvairāk gājēju šogad cietis uz Latgales ceļiem – 74, savukārt velosipēdistu statistika pie mums ir labāka nekā Latvijā kopumā, -- 30 cilvēki (Zemgalē – 66).

Ministru prezidente Laimdota Straujuma, Satiksmes ministrija un CSDD aicina iedzīvotājus valkāt gaismas atstarojošās vestes un atstarotājus. Kampaņas „Esi gaismas vest-nesis!” laikā CSDD visā Latvijā izsniegs 20 000 vestu. Tās varēs saņemt 757 vietās – veikalos „Maxima”, „Latvijas pasta” nodaļās, „Statoil” uzpildes stacijās, kā arī „Nordeka”, Liepājas autobusu parka un „Cata” reģionālo un starppilsētu maršrutu autobusos.