„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.0 °C
apmācies

Atkal ir atļautas medības ar dzinējiem

Daugavpils novada medniekiem nu ir iemesls priecāties. Pēc pērnā gada daudzajiem un ne vienmēr saprātīgajiem aizliegumiem viņi paši vairs nejūtoties kā dzīvnieki, kuri ielenkti no visām pusēm. Nesen atkal tika atļautas medības ar dzinējiem, drīkst piebarot dzīvniekus un izmantot suņus.

Pirms gada Āfrikas cūku mēra dēļ mednieki jutās nedroši. Viņi nedrīkstēja medīt ar dzinējiem aļņus un stirnu bukus, lai netraucētu mežacūkas, turklāt bija atļauts doties medībās uz svešām medību platībām visā Latvijā. Nedrīkstēja palaist suņus no pavadas, lai gan sēņotāji un ogotāji laida brīvi skraidīt savus suņus. Medniekiem neļāva arī piebarot dzīvniekus un atskaitīties par nomedītajām mežacūkām tieši mežniecībai. Daugavpils novada lielā mednieku kolektīva „Skrudaliena” biedri ar rūgtumu atceras 2014. gadu, jo tolaik viņiem medīšana nesagādāja nekādu prieku. Gadu vecajiem notikumiem viņi pat bija izdomājuši nosaukumu – „partizānu metode”. Tagad medniekiem acīs atkal deg uguntiņa, un viņi pirmajās medībās ar dzinējiem nomedījuši vairākus aļņus. 1. decembrī sāksies lūšu medību sezona.

Kolektīva vadītājs Valērijs Smarguns un mednieki sagaidīja „Latgales Laiku” savā mednieku istabā Červonkā. Vienlaikus tā ir gan viņu atpūtas telpa, gan sapulču un trofeju izstāžu vieta. Visas sienas ir nokarinātas ar ragiem un radziņiem, un visu šo bagātību sargā svētais Trifons, mednieku aizbildnis. Istabai jau ir pieci gadi, mednieki turpina tās labiekārtošanu, šeit bieži ierodas skolēnu ekskursijas.

Visu rakstu lasiet 30. oktobra numurā.