„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
-0.9 °C
daži mākoņi

Pašvaldībām būs jāaprēķina lauku vidusskolu perspektīvas

Špoģu vidusskola ar 366 bērniem ir vislielākā skola Daugavpils novadā, tomēr tās vadību satrauc valdības lēmums, kas nosaka, ka no 2016. gada 1. septembra novada skolās 10. klasē jābūt ne mazāk kā 10 izglītojamajiem vai vismaz 27 skolēniem visās vidusskolas klasēs. Savukārt 2018./2019. mācību gadā desmitajā klasē jāmācās jau 12 bērniem. Špoģu vidusskolas direktors Jānis Belkovskis atzīst, ka dažām lauku skolām jau desmit skolēni 10. klasē ir pārāk augsta latiņa.

„Man šķiet, mēs drīz atgriezīsimies pie pirmās Latvijas brīvvalsts modeļa, kad vidējā izglītība bija pilsētās, bet laukos tika nodrošināta tikai pamatizglītība. Skolu akreditācijā redzu, ka laukos ir grūti komplektēt vidusskolas klases. Pašvaldībām būs skrupulozi jārēķina, par cik pieaugs savstarpējie norēķini, ja vidusskolas vecuma bērni aizies uz pilsētu, un cik papildus līdzekļu vajadzēs, lai finansētu nepilnu 10. klasi. Valdība noteica - ja pārejas posmā 10. klasē būs pat deviņi bērni, valsts to nefinansēs, tas būs jādara pašvaldībām, bet vēlāk tas būs liegts. Taču ir jāsaprot, ka, piemēram, Špoģu vidusskola nevar izglītot visus novada vidusskolēnus. Kā bērns nokļūs līdz Špoģiem no Daugavas otra krasta? Un diezin vai vecāki ļaus bērnus vest pāri visam novadam, viņi visdrīzāk tos sūtīs pilsētas skolā,” teica direktors.

Visu rakstu lasiet 30. oktobra numurā.