„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
apmācies

Vai pirmslaulību kursi būs pieprasīti?

Tieslietu, Labklājības un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija paudušas iniciatīvu ieviest Latvijā kursus pāriem, kuri gatavojas stāties laulībā.

Valsti satrauc šķirto laulību statistika un pakāpeniska tradicionālo ģimenes vērtību izzušana, tāpēc plānots ieviest pirmslaulību kursus, lai psiholoģiski sagatavotu pārus atbildīgajam solim. Šajos kursos paredzēts stāstīt par ģimenes dzīves civiltiesiskajiem aspektiem, ģimenes attiecību psiholoģiju, gatavošanos bērna piedzimšanai, vecāku atbildībai u. c. Galvenais mērķis – lai pāri apzināti un pārdomāti saistītu sevi ar laulības saitēm un nesteigtos šķirties, sastopoties ar pirmajām grūtībām. Kā piemērs tika minēta to pāru pirmslaulību apmācība, kuri vēlas slēgt laulību dievnamā.

Daugavpils dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Helēna Soldatjonoka saka, ka iestādes kolektīvs kopumā atbalsta kursu ideju, taču vēl ir daudz neskaidrību. Piemēram, kurš tos rīkos, kas apmaksās pasniedzēju darbu, vai tie būs maksas vai bezmaksas kursi? Turklāt nav mazsvarīga arī topošo laulāto pāru ieinteresētība. H. Soldatjonoka uzskata, ka valstij par šo jautājumu bija jāparūpējas agrāk, nevis tagad, kad ir slikta demogrāfiskā situācija un daudzi Latvijas iedzīvotāji aizbrauc uz ārzemēm.

Visu rakstu lasiet 3. novembra numurā.