„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Budžeta prioritātes – aizsardzība un drošība

Nākamajā gadā Latvijas iedzīvotājus gaida daudzas pārmaiņas, kas būs saistītas ar jauninājumiem valsts finanšu jomā un nodokļu politikā. Par to, kādas būs nākamā gada valsts budžeta prioritātes un nākotnes perspektīvas, reģionālo plašsaziņas līdzekļu žurnālistiem pastāstīja finanšu ministrs Jānis Reirs un Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne.

Valsts budžeta ieņēmumi 2016. gadā būs 7,3 miljardi eiro, izdevumi – 7,6 miljardi eiro. J. Reirs atzīmēja, ka Latvijas ekonomika stabili aug, tāpēc, veidojot budžetu, speciālisti centās balstīties uz iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzības mazināšanu. Tamdēļ tiks veikti daudzi pasākumi, piemēram, solidaritātes nodokļa ieviešana – to maksās Latvijas iedzīvotāji, kuru darba alga gadā ir pārsniedz 48 000 eiro. Aprēķināts, ka no 800 000 strādājošo Latvijas iedzīvotāju aptuveni 4,7 tūkstoši cilvēku saņem minēto summu. Plānots, ka solidaritātes nodokļa likme būs 34,09% (tāpat kā sociālās apdrošināšanas iemaksu likme), kuras lielāko daļu maksās darba devējs – 23,59%, savukārt darbinieks samaksās atlikušos 10,5%. Solidaritātes nodokli paredzēts piemērot tai darba samaksas daļai, kas pārsniedz obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu griestus. Ieņēmumi no solidaritātes nodokļa tiks novirzīti sociālo problēmu risināšanai. „Pie mums ir izveidojusies absurda situācija. Nevienā no ES dalībvalstīm cilvēki, kuri nopelna vairāk līdzekļu, nemaksā mazākus nodokļus,” teica ministrs. Solidaritātes nodokļa ieviešanas rezultātā valsts budžetā papildus ienāks aptuveni 40 miljoni eiro.

Visu rakstu lasiet 6. novembra numurā.