„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Katrā pagalmā ir mazs zoodārzs

Katram saimniekam pagalmā ir mazs zoodārzs, uzskata Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza ilggadējs darbinieks, 12. Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka, kas Ilūkstes novada centrālajā bibliotēkā lasītājus iepazīstināja ar savu vairāk nekā 400 lappušu biezo grāmatu ar 300 fotogrāfijām „Zoodārzs manā pagalmā”. I. Līdaka teica, ka ar savu grāmatu mudinot pierast pie domas, ka dzīvnieki, tāpat kā cilvēki, var būt gan labi, gan slikti, tomēr katram ir tiesības dzīvot.

Ingmārs Līdaka grāmatas varoņus ir novērojis savās dzimtas mājās, kas atrodas meža vidū Vecumniekos un kur ir dzīvojušas daudzas paaudzes. „Tur ir visādi dzīvnieki apkārt. Arī grāmatā var lasīt tikai par tiem dzīvniekiem, kas ir sastopami pie viensētas. Tāpēc, kā mēdzu jokot, sanāca tik daudz lappušu, cik ir Viļa Lāča kopotajos rakstos,” skaidroja grāmatas autors.

Pateicoties grāmatai, lasītāji atteiksies no daudziem stereotipiem. Piemēram, pūci uzskata par gudrības simbolu, bet I. Līdaka skaidro, ka pūce ir dumjāka par dumju. Viņš arī neatbalsta dzīvnieku nešanu mājās: "Katram dzīvniekam ir sava teritorija, nest viņu mājās nav prāta darbs, ja nu vienīgi tad, kad dzīvniekam asiņo kāja vai spārns. Ar retiem izņēmumiem dzīvnieku, kas paglābts mājās, drīkst palaist brīvībā, tās ir vārnas, sīļi. Citi brīvībā nomirs.” Turklāt ir jāpārzina dzīvnieku uzvedība, lai varētu saprast, kad dzīvnieks ir jāglābj. 90% gadījumu dzīvnieks neesot jāglābj.

Visu rakstu lasiet 6. novembra numurā.