„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+13.3 °C
daļēji mākoņains

Uzticības tālrunis 116111 aicina informēt par vardarbību

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) bērnu un pusaudžu uzticības bezmaksas tālrunis 116111 rīko akciju “Redzi? Dzirdi? Nepaliec vienaldzīgs!”, kurā trīs nedēļas – no 9. līdz 27. novembrim – aicina informēt par vardarbību.

 Akcijas laikā bērni, bērnu vecāki un pedagogi var zvanīt, lai ziņotu un konsultētos par emocionālās vai fiziskās vardarbības gadījumiem (mobingu). Zvanītāji varēs saņemt psiholoģisku palīdzību un atbalstu. Nepieciešamības gadījumā informācija par iespējamu vardarbību tiks nodota VBTAI inspektoriem un citām institūcijām, lai veiktu tālākās darbības konstatēto pārkāpumu novēršanai.

 Apkopojot informāciju par 2015. gada pirmajiem 9 mēnešiem, VBTAI konstatējusi, ka joprojām viena no aktuālākajām zvanītāju problēmām ir ar vienaudžu attiecības izglītības iestādēs – 557 gadījumos pusaudži stāstīja par attiecību problēmām ar vienaudžiem un savstarpējiem konfliktiem. 162 konsultācijās pusaudži minēja, ka cieš no fiziskas vardarbības skolā, ko veic vienaudži, bet 373 sarunās bērni un jaunieši minēja, ka cieš no emocionālas vardarbības.

 Vairāki zvanītāji stāstīja, ka klasesbiedri skolā viņus izsmej izskata dēļ un turpina to darīt arī internetā, arī grūsta un izmētā viņu mantas. Tāpat uzticības tālrunim 116111 zvanīja 50 skolēni, kuri paši ir bijuši vardarbīgi pret vienaudžiem, kā arī 161 zvanītājs, kas bijis liecinieks vardarbībai pret skolas biedriem. 185 sarunās zvanītāji konsultējās par jautājumiem, kas saistīti ar uzvedību skolā, piemēram, skolas neapmeklēšanu un stundu traucēšanu.

 Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunis ir bezmaksas tālruņa līnija, zvanot gan no fiksētā, gan mobilā telefona. Uzticības tālrunī 116111 palīdzību un atbalstu var saņemt visu diennakti.