„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+2.5 °C
apmācies

Lauku konsultanti strādās attīstības centros

Šobrīd Daugavpils novada pašvaldība un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Daugavpils birojs cīnās par lauku attīstības konsultantu štata vietu saglabāšanu. Valsts pārvaldē, tostarp Zemkopības ministrijai (ZM), ir uzdots samazināt budžetu, tāpēc ministrija noteikusi, ka Daugavpils un Ilūkstes novadā jāsamazina lauku attīstības konsultantu skaits. Latvijā kopā to būs par 40 mazāk. Kas zemniekiem palīdzēs pēc 2016. gada 1. janvāra?

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis piedāvās ieplānot jaunajā sadarbības modelī, kas būs spēkā no 1. janvāra, ka lauku attīstības konsultantiem pamata darba vieta būs LLKC Daugavpilī, tomēr viņi reizi nedēļā izbrauks uz attīstības centriem. 

Ilūkstes un Daugavpils novada uzņēmējdarbības konsultante Marija Rēķe pastāstīja, ka lauku attīstības konsultanti, kuri līdz šim rīkoja pieņemšanas pagastu pārvaldēs, zemniekiem palīdzēja daudzos jautājumos un bieži izbrauca uz saimniecībām.

Svetlana Amosova, kurai Dubnas pagastā ir neliela piena lopkopības saimniecība, ar lauku attīstības speciālisti konsultējas bieži, lūdz palīdzēt aizpildīt bloka kartes, iztaujā, kāds ir jaunais valsts un ES atbalsts lauksaimniekiem. Lauksaimniece atzina: „Lauku attīstības konsultants ir kā pastnieks, no viņa vienmēr uzzinām jaunumus. Viņš arī iesaka, kā saimniekot efektīgāk.”

Visu rakstu lasiet 20. novembra numurā.