„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.5 °C
apmācies

Anete Vagale iemācījusi robotam pazīt burtus

Daugavpiliete, Rīgas Tehniskās universitātes maģistrantūras studente Anete Vagale lepojas ar robotu, kas, pateicoties viņas radītajai programmai, pazīst burtus. „RTU pasūtīja robotu no Spānijas, tas bija diezgan primitīvs, kā rotaļlieta. Robotam pirms tam bija tikai QR koda atpazīšanas programma un kamera, bet es viņam iemācīju pazīt un izrunāt burtus. Robots nosauc piemērus, kas sākas ar konkrētu burtu,” par savu izgudrojumu stāsta Anete.

Šis robots tagad pats var iemācīt alfabētu. Bērns paņem kartīti, parāda to robotam, un robots nosauc šo burtu. Tā rodas sadarbība. Turklāt, ja robotam pieskaras, tas pagriežas uz pieskāriena pusi, pajautā kaut ko, stāsta Anete.

Šogad Anete studē RTU maģistrantūrā, saņem Vītolu fonda stipendiju un turpina darbu autostāvvietu programmēšanas uzņēmumā. Šāds pakalpojums, tāpat kā roboti, ir cilvēces rītdiena, saka Anete. Klients saņem karti, ko pie autostāvvietas vārtiem iekārta nolasa elektroniski. Tad ieprogrammētais dators auto bez šofera palīdzības aizbrauc un novieto. Tāda autostāvvieta ir daudz ietilpīgāka.

Visu rakstu lasiet 27. novembra numurā.