„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. aprīlis
Svētdiena
Gundega, Terēze
+17.8 °C
nedaudz mākoņains

Euroskolas projekts deva iespēju izdarīt secinājumu, ka piezvanīt Angelai Merkelei ir tik pat lēti kā mammai!

Grozījumi Viesabonēšanas regulā paredz, ka no 2017.gada 15.jūnija visā Eiropas Savienībā, tai skaitā Latvijā, tiks atcelti viesabonēšanas tarifi. Tas nozīmē, ka eiropieši varēs lietot mobilos sakarus visā Eiropas Savienībā par tādiem pašiem tarifiem kā mītnes zemē.

Mēs - Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatnes organizācijas dalībnieki esam aktīvi jaunieši, kuri kvalitatīvi un ar lielu atbildības sajūtu izpilda uzticētos pienākumus, vienmēr cenšas palīdzēt apkārtējiem, jo tā var uzlādēt apkārtējos ar pozitīvu domāšanu.

Projekta tēma: " Viesabonēšanas atcelšana – jaunu iespēju rašana!"

Projekta mērķis:

- Pētīt Viesabonēšanas regulas būtību un izpētīt likuma pieņemšanas vēsturi no idejas līdz realizācijai.

- Noskaidrot, kā šī likuma pieņemšana iespaidos Latvijas iedzīvotāju ikdienu.

Ko mēs izdarījām?                                                                                                              

Strādājot pie šīs tēmas, mēs

  • vērsāmies pie Eiroparlamenta deputatiem (Krišjānis Kariņš un Andrejs Mamikins) un Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktora Edmunda Beļsķa, kuri ir piedalījušies Grozījumu Viesabonēšanas regulā izstrādē un īstenošanā;
  • analizējām Eiropas Parlamenta oficiālos materiālus un publikācijas;
  • tikāmies ar Daugavpils pilsētas domes darbiniekiem Pēteri Dzalbi un Olgu Tolmačovu;
  • tikāmies ar Daugavpils biznesa pārstāvjiem;
  • veicām aptauju ekonomiski aktīvu Latvijas iedzīvotāju vidū;
  • organizējām reklāmas akciju, lai populalizētu Latvijas nozīmi šī likuma pieņemšanas laikā.

Secinājām.

Pēc Eiropas Parlamenta iniciatīvas visabonēšasnas pakalpojumu cenas 2014.gadā, salīdzinot ar 2007. gada līmeni, ir par 80-90% zemākas, taču Eiroparlaments tiecas uz elektronisko sakaru vienotu tirgu. Darbs ar grozījumiem Visabonēšanas Regulā norisinājās no 2013. gada septembra līdz 2015. gada 27.oktobrim. Vienošanos ar Eiropas Parlamentu par viesabonēšanas atcelšanu izdevās panākt Latvijas prezidentūras pēdējā dienā, t.i., 2015.gada 30.jūnijā, un tas ir viens no Latvijas prezidentūras galvenajiem sasniegumiem. Viesabonēšanas atcelšana ir vēl vienas barjeras noņemšana ceļā uz Eiropas apvienošanos.

Apkopojot aptaujas rezultātus, izrādījās, ka lielāka daļa iedzīvotāju (78%) pozitīvi attiecas pret šo likumu. Visi respondenti atzīmēja, ka šā likuma pieņemšana ir likumsakarīgs process, jo "ES centralizācija ir loģisks un gaidīts solis." Ceļojuma laikā respondenti jutīsies brīvi, nebūs jāmaina SIM karte, nebūs negaidītu maksājumu, tas ļaus ietaupīt līdzekļus.

Likums pavērs jaunas perspektīvas mazā un vidējā biznesa tālākai attīstībai, izdevumu mazināšanai par telefona maksājumiem. Veidosies labvēlīgi nosacījumi Eiropas partneriem, kuri varēs atrast mūsu pilsētas uzņēmumus un veicinās sadarbību.

Viesabonēšanas atcelšana labvēlīgi ietekmēs Daugavpils pilsētas attīstību kopumā, jo dos iespēju samazināt budžeta izdevumus, radīs labvēlīgu vidi Domes darbiniekiem, kas dodas komandējumos ārpus valsts, paplašinās sakaru veidošanas iespējas ar sadraudzības pilsētām.

Mēs bijām pārsteigti, ka daļa anketējamo neko nezināja par likumu un Latvijas nozīmi tā pieņemšanā, tādēļ mēs nolēmām izveidot sociālās reklāmas prospektus, kurus pēc tam izplatīsim Daugavpilī. Mūsu reklāma darīs zināmu informāciju par šo regulu un par Latvijas nozīmi šī likumprojekta pieņemšanā.

Mēs gribam pateikties EUROSCOLA par lielisko iespēju, kas rosināja mūs izzināt likumu pieņemšanas modeli ES un iegūt pieredzi komandas darbā. Gribētos pateikt paldies Eiropas Parlamenta un Daugavpils Domes deputātiem, kā arī Daugavpils uzņēmējiem par atsaucību un sadarbību.

                            Sarkanā Krusta Jaunatnes organizācijas Daugavpils nodaļas dalībnieki