„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.1 °C
apmācies

Hobijs pārtapis mājputnu biznesā

Ar Ritu Artiševsku pirmo reizi runājām pirms vairākiem gadiem, kad viņa Latvijā bija viena no pirmajām paipalu audzētājām. Toreiz viņa ar vīru Kasparu Čekanovski Daugavpils privātmājas palīgtelpā bija ierīkojusi fermu ar dažām paipalām un inkubatoru. Olas ēda paši un veiksmīgi pārdeva gan Latgalē, gan Rīgā. Šoruden „Latgales Laiks” viesojās putnkopības piemājas saimniecībā „Indiņi”, ko Ritas ģimene ir izveidojusi Kalkūnes pagastā. „Paipalas bija hobijs, tagad tas ir pārtapis mājputnu audzēšanas biznesā,” teica lauku uzņēmēja.

Ritas ģimene joprojām dzīvo pilsētā, bet visa saimnieciskā dzīve ir Kalkūnos. Tagad Daugavpils mājās ir palicis tikai suns, joko saimniece. Saimniecībā paipalām ir atvēlēta silta telpa, kur tiek audzētas gan gaļas, gan dējējpaipalu šķirnes. Rita ir pievērsusies mājputnu mazuļu un mājputnu gaļas, kā arī trušu gaļas biznesam.

„Putnkopība joprojām ir brīva niša. Latvijā nav ne dējējvistu un broileru, ne arī zosu, pīļu un tītaru māšu ganāmpulka, kas piedāvātu kvalitatīvus šķirnes cāļus. Divos gados esam padarījuši ļoti daudz, tagad jādomā par jaunām putnu šķirnēm. „Indiņos” bija pērļu vistiņas, nākotnē tās pirksim atkal. Mums jāiegādājas tītari, jo to gaļa ir ļoti pieprasīta. Esam ierīkojuši kūpinātavu un pieteikuši to PVD reģistrācijai, tad arī varēsim piedāvāt mājās kūpinātu putnu gaļu,” pastāstīja Rita.

Visu rakstu lasiet 8. decembra numurā.