„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+13.5 °C
apmācies

Kā svētku eglīti rotāja pirms simts gadiem

Kad Ziemassvētki un Jaunais gads nāk ar lieliem soļiem, tad cilvēku prāti ir nodarbināti ne tikai ar domām par dāvanām, bet tur arī rosās idejas, kā greznot eglīti. Kā labs atgādinājums un ierosmju vācelīte ir kļuvusi eglīšu rotājumu izstāde „Ak, eglīte, ak, eglīte”, ko 4. decembrī atklāja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā. Tā kā vecākā eglīšu mantiņa ir nedaudz jaunāka par 100 gadiem, tad tas ir arī stāsts, kā eglītes greznoja mūsu vectētiņi un vecmammas.

Izstādes idejas autore ir Ineta Kuļša. Viņa pastāstīja, ka muzejs ar interesantām senām un mūsdienu eglīšu rotām iepazīstina jau otro gadu. Ekspozīcija stāsta, ka pirmie rotājumi bija darināti no vates (izstādē apskatāmi vates putni un augļi), stikla, kartona Unikāli eksponāti ir šogad Rīgas uzņēmumā „G-Stils” ar rokām darinātās stikla bumbas ar muzeja ēkas un lauvu attēliem. Tā ir vienīgā rūpnīca Baltijā, kas ražo eglīšu rotājumus. "Mēs varam runāt pat par eglīšu rotājumu modi. Kas notika valstī, tas bija atspoguļots arī eglīšu rotājumos. Piemēram, kad Jurijs Gagarins lidoja kosmosā, eglīšu zaros parādījās kosmonauti. Arī multfilmu varoņi (sevišķi no grāmatas par Sīpoliņa piedzīvojumiem) bija ļoti populāri," viņa stāsta.

Visu rakstu lasiet 11. decembra numurā.