„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Svēta Ludvika baznīca atguvusi agrāko skaistumu

Svētā Ludvika Romas katoļu baznīcā ir pabeigta centrālā altāra un altārgleznas „Svētais Ludviks dodas Krusta karā” restaurācija.

Šis sarežģītais un ilggadējais projekts, kurā bija iesaistītas daudzas Polijas un Latvijas valsts iestādes, ir vērienīgākais divu valstu sadarbības vēsturē kultūrvēstures mantojumā saglabāšanā. Projekta īstenošana bija iespējama, pateicoties Polijas Republikas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrijas, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Latvijas Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas, Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonda, apvienības „Poļu kopiena”, Rēzeknes--Aglonas diecēzes bīskapa Jāna Buļa, Krāslavas Svētā Ludvika baznīcas priesteru un Krāslavas novada pašvaldības pūliņiem, kā arī Polijas un Latvijas restauratoru sadarbībai.

Dievnama altārgleznu pēc poļu mākslinieka Jana Mateikas skices 1884. gadā uzgleznoja viņa audzēknis. 2003. gadā, kad sākās restaurācija, speciālistus gaidīja pirmais grandiozais atklājums – noceļot milzīgo gleznu no altāra, zem tās viņi ieraudzīja itāliešu mākslinieka Filipo Kastaldi fresku (XVIII gadsimta 60. gadi). Tādējādi sākotnējā gleznas restaurācijas iecere pārvērtās ilgā, rūpīgā un ļoti vajadzīgā darbā, lai saglabātu vērtīgos sakrālās mākslas paraugus. Atjaunotā glezna tagad atrodas goda vietā altāra labajā pusē, bet Kastaldi freska, kuru atjaunoja prasmīgi restauratori, tagad itin kā izstaro gaismu.

Visu rakstu lasiet 11. decembra numurā.