„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Jānis Dūklavs: „Beidzam runāt par krīzi!”

„Beidzam runāt par krīzi – ekonomiskā situācija ir tāda, ka ir jāmācās strādāt un tirgot,” teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, apmeklējot 10. decembrī Daugavpili. Ar lauksaimniekiem un iestāžu vadītājiem ministrs tikās Daugavpils novada domē, kā arī apmeklēja zarnu pārstrādes uzņēmumu SIA „SW Kover” un SIA „Latgales piens”.

„Es saku, lai beidzam runāt par krīzi, tā nevar būt mūžīga. Mums ir jāiemācās strādāt un tirgot. Piena nozare ir un būs lauksaimniecības pamats. 40 milj. eiro šogad ir iedoti piena nozarei no valsts un ES, tie ir 5 - 6 centi katram piena litram. Šogad pārstrādātāji ir atraduši 16 jaunus ārvalstu tirgus. Piena produkcijas eksporta peļņa ir 3 milj. eiro. To gan nevar salīdzināt ar Krievijas tirgu, kur naudas bija 10 reizes vairāk. A/s „Preiļu siers” lielākajiem piegādātājiem iepirkuma cenu ir palielinājis līdz 24 centiem litrā, tikmēr valstī vidējā piena cena ir 23 centi, izņemot dažus nišas uzņēmumus,” pastāstīja ministrs. Viņš neslēpa sarūgtinājumu, ka, katru dienu izvedot 700 t svaigpiena uz Lietuvu, Latvija nodokļos pazaudējot tādu summu, par kādu valsts varētu piensaimniekiem uzdāvināt piena rūpnīcu, proti, tie ir gandrīz 30 milj. eiro gadā.

Visu rakstu lasiet 15. decembra numurā.