„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+6.9 °C
apmācies

Bērna runas problēmas var atrisināt tikai ar vecāku līdzdalību

Daugavpils izglītības jomas speciālisti ceļ trauksmi – Daugavpils logopēdiskās internātpamatskolas -- attīstības centra speciālistu statistika liecina, ka pilsētā strauji pieaug bērnu skaits ar izteiktiem runas traucējumiem.

Piecgadīgu un sešgadīgu bērnu pārbaude tiek veikta ik gadu. Līdz 2015. gada septembrim veikto pētījumu dati liecina, ka 68% šī vecuma bērnu (816 cilvēkiem) atklāti dažādas pakāpes runas traucējumi un katram no viņiem ir nepieciešama logopēda palīdzība. Tika pārbaudīti 1194 bērni. Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova uzskata, ka situācija ir katastrofāla.

Izglītības pārvaldes vadība uzsver – veiksmīgs problēmas risinājums iespējams tikai tad, ja aktīvi piedalās vecāki, jo bez viņu atbalsta rezultāts būs minimāls. Bērnu ar runas traucējumiem ir ļoti daudz, logopēdu – maz, un ar viņu nodarbībām nepietiek – bērna runas labošanā rūpju lauvas tiesa ir jāuzņemas vecākiem, ilgstoši un regulāri nodarbojoties ar bērniem mājās, komfortablā vidē.

Iekļaujošās izglītības atbalsta centra vadītāja Raisa Latiša uzsver, ka bērnu runas traucējumiem ir vairāki iemesli – vecāku aizņemtība un viņu nevēlēšanās vai nespēja pavadīt vairāk laika kopā ar bērniem (sarunāties ar viņiem, nevis iedot planšetes utt.) un vecāku prombūtne (aizbraukšana uz ārzemēm u. tml.). Turklāt iedzimtās problēmas nebūt nav pirmajā vietā.

Visu rakstu lasiet 18. decembra numurā.