„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Faksimils „Terra Mariana” izlikts apskatei Daugavpils Universitātē

Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes otrā stāva foajē 17. decembrī notikušais pasākums bija simbolisks daudzu vairākus gadus ilgušu starptautisku projektu noslēgums, kuri bija veltīti faksimilam „Terra Mariana”. Šajā dienā viena no faksimila kopijām un Zinātnisko komentāru grāmata tika svinīgi atvērta visu interesentu apskatei.

Šis nozīmīgais trīsdesmit kilogramus smagais albums ir arī unikāls kultūras un mākslas objekts. Septiņdesmit skaistām gravīrām rotātas lappuses, zelts un sudrabs šo darbu padara vēl iespaidīgāku. Tas tika radīts pēc Baltijas vācu un poļu muižniecības pasūtījuma kā dāvana Romas pāvesta Leo XIII priesterības 50. gadadienā. Šī darba galvenais veidotājs bija Latgalē dzimušais Gustavs Manteifelis – publicists, vēstnieks, etnogrāfs, folklorists un izdevējs. Ar nelielu nokavēšanos, 1888. gadā, šis darbs, kurš vēsta par kristietības izplatības vēsturi mūsdienu Igaunijas, Latvijas, kā arī daļēji Lietuvas un Baltkrievijas teritorijā, tika uzdāvināts Romas pāvestam. Šī grāmata ir arī vērtīgs Baltijas katolicisma administratīvās vēstures avots un stāsta par valdošajām dzimtām, kuras bija saistītas ar kalpošanu baznīcai šajā teritorijā, un par viņu kultūrvēsturisko ieguldījumu Baltijā. Romas pāvests pienācīgi novērtēja dāvanu, tā tika novietota Vatikāna bibliotēkā, kur atrodas arī mūsdienās.

Igors Kovaļovs

Visu rakstu lasiet 23. decembra numurā.