„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+11.0 °C
apmācies

Pērtiķa gadā īkšķi jātur uz augšu

Saskaņā ar Austrumu kalendāru 2016. gads aizritēs Pērtiķa zīmē. Lai ko arī prognozētu astrologi, zoologiem uz šo jautājumu allaž ir savs skatījums. Latgales zoodārza direktors Mihails Pupiņš pajoko, ka beidzot pienācis gads, ko sev var „pielaikot” ikviens cilvēks, jo ļaudis necik tālu no pērtiķiem neesot tikuši. „Cilvēks pieder pie primātiem. Mēs arī esam pērtiķi, tāpēc beidzot esam tikuši paši pie sava gada. Piemēram, Cūkas gads nebija mūsējais, izņemot atsevišķus personāžus, taču šoreiz viss kārtībā,” smejas zoologs.

Vērojot pērtiķu uzvedību, to daudzveidīgās sugas un īpatnības, Mihails Pupiņš secina, ka jaunais gads būs tikpat daudzveidīgs, diezgan pozitīvs, pilns ar jauniem izaicinājumiem un iespējām, kā arī tolerants attiecībās citam pret citu. „Atšķirībā no citiem dzīvniekiem pērtiķis savā evolūcijā ir aizgājis vistālāk. Pērtiķi ļoti aktīvi izmanto savu apziņu, prātu un emocijas,” saka zoologs. Daba pērtiķi esot apveltījusi ar īpašām veltēm, kas lielā mērā raksturīgas un svarīgas arī cilvēkiem. Tieši šīs dabas dāvanas nākamgad būs uzmanības centrā.

Viena no šīm dabas dāvanām esot īkšķis, kas raksturīgs tikai pērtiķiem un cilvēkiem. „Mēs esam īkšķa civilizācija. Viss, ko redzam mums apkārt, ir domāts būtnēm ar īkšķiem. Bez tiem mums dzīvot būtu ļoti grūti,” saka zoologs, demonstrējot īkšķa praktisko noderīgumu sadzīvē, piemēram, satverot durvju rokturi vai pildspalvu. Mūsdienās ļoti populārs simbols ir uz augšu pacelts īkšķis „like”, kas sociālajos tīklos tiek izmantots simpātiju izteikšanai.

Visu rakstu lasiet 30. decembra numurā.