„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Farmaceitu ieteikumi, kā pārvarēt aukstumu un nepieļaut apaukstēšanos

Jau vairāk nekā divas nedēļas Latvijā viesojas īsts ziemas aukstums. Gaisa temperatūra brīžiem sasniegusi pat -27 grādus. Farmaceiti atgādina, ka aukstajā laikā, uzturoties ārpus mājām, jābūt īpaši uzmanīgiem, lai negūtu ekstremitāšu apsaldēšanos un augšējo elpceļu infekcijas. “Mēness aptieka” farmaceiti ir apkopojuši rekomendācijas, kā izvairīties no nepatīkamajām aukstuma sekām.

Pilnvertīgs uzturs un nekādu “bada spēļu”

“Mēness aptieka” farmaceiti rekomendē aukstajā laikā uzturā lietot vairāk dabīgo antioksidantu un vitamīnu. “Ziemas laikā ir īpaši svarīgi uzturēt līdzsvaru organismā, tādēļ nav ieteicams pastāvīgi novājināt organismu ar diētām, jo sevišķi tad, kad sākas aukstā sezona. Tas iznīcina imunitāti un pazemina organisma dabiskās aizsargspējas. Turklāt aukstumā mūsu ķermenis patērē daudz vairāk enerģijas, nekā parasti, tāpēc jāēd biežāk, bet mazās porcijās,” rekomendēja “Mēness aptieka” farmaceite Baiba Gūtmane.

Sildi organismu no iekšpuses

Aukstums organismam ir liels stress, tāpēc nedrīkst aizmirst par siltiem ēdeniem un silta šķidruma uzņemšanu pirms došanas ārā un pēc pastaigas svaigā gaisā. “Ja dodaties uz kalnu slēpot vai vienkārši plānojiet garu pastaigu, paņemiet līdzi termosu ar karstu un saldu tēju. Tas palīdzēs sasildīties! Nemēģiniet sasildīties, lietojot alkoholu! Tā lietošana ātri var izraisīt galvassāpes un drebuļus, jo sākumā asinsvadi paplašinās, bet pēc neilga laika saraujas, un tas tikai veicinās apsaldēšanos,” ieteica Baiba Gūtmane.

Bērni un seniori ir riska grupā

Aukstajā laikā īpaša uzmanība ir jāpievērš bērnu un senioru veselības stavoklim. Farmaceiti atgādina, ka nav ieteicams zīdaiņus un bērnus līdz divu gadu vecumam ņemt līdzi garajās pastaigās, ja temperatūra ārā ir zemāka par –10 grādiem. Pēc katrām 10-15 minūtēm pārbaudiet bērna rokas. Termoregulācijas traucējumi piemeklē arī vecāka gada gājuma cilvēkus, tādēļ arī viņiem garas pastaigas stiprā salā nav ieteicamas. “Bērni krietni ātrāk apaukstējās, jo daudz intensīvāk zaudē siltumu un enerģiju. Jaunajiem vecākiem jābūt īpaši uzmanīgiem, ja bērns sūdzas par dedzinošu vai durstošo sajūtu rokās vai kājās. Nekādā gadījumā nedrīkst ierīvēt apsaldēto vietu vai sildīt ar karsta ūdens strūklu. Ūdenim jābūt istabas temperatūrā, pakāpeniski paaugstinot to līdz 32-36 gradiem. Neaizmirstiet par siltu un saldu tēju, kura sasildīs no iekšpuses un veicinās asinsriti un enerģijas atjaunošanos,” ieteica farmaceite.

 

 

Apaukstēšanās – urīnceļu problēmu sākums

Farmaceiti un mediķi brīdina, ka ziemas prieki un aukstums provocē ne tikai ekstremitāšu apaukstēšanās un augšējo elpošanas ceļu saslimšanas , bet arī urīnceļu un nieru iekaisumus un infekcijas. “Aukstums nerada infekciju, bet veicina tās izplatīšanos. Pārsalšana, alkohola lietošana, pārstrādāšanās pazemina imunitāti un paver ceļu vīrusiem un baktērijām. Aukstā laikā no hroniskas urīnceļu infekcijas saasinājumiem biežāk cieš diabēta slimnieki, cilvēki, kuriem veiktas medicīniskas manipulācijas urīnceļos, piemēram, urīnpūšļa katetrizācija, cilvēki ar vispārēju organisma novājināšanos, kā arī sievietes,” komentēja AS “Veselības centru apvienība” ārste-interniste Anna Aleksandrova.

Infekcija un iekaisums rodas, kad baktērijas nonāk urīnpūslī (visbiežāk no ādas virsmas caur urīnizvadkanālu) un savairojas ātrāk, nekā tiek izskalotas no organisma. “Ja esam apaukstējušies, iekaisuma dēļ urinēšanas process kļūst sāpīgs, biežs, parādas sāpes vēdera lejasdaļā vai iegurņa rajonā, urīns ir duļķains, ar asu smaku un pat asiņu piejaukumu. Lai ārstētu akūtu nieru, urīnpūšļa vai urīnceļu iekaisumu, jādodas pie ārsta un jālieto antibakteriālie medikamenti,” stāstīja Dr. Anna Aleksandrova.

Akūtu simptomu likvidēšanai farmaceiti iesaka uzturā lietot arī aptiekā nopērkāmas zāļu tējas un dzērvenes, vai uz tām balstītus uztura bagatinātājus. “Tās ierobežo baktēriju vairošanos, jo satur hipūrskābi, kas neļauj baktērijām piestiprināties pie urīnceļu sieniņām. Tās ar urīnu aizskalo un novērš infekcijas attīstību. No dzērveņu lietošanas urīna pH kļūst skābāks, paātrinās magnija un kālija izvadīšana, tādējādi samazinot akmeņu veidošanos urīnizvadceļos. Dzērveņu ekstraktu satur gan dažādi ārstnieciskie sīrupi, gan uztura bagātinātāji,” norāda “Mēness aptieka” farmaceite Baiba Gūtmane.

Ja tomēr no apaukstēšanās nav izdevies izvairīties un ir nodarīts kaitējums veselībai, konsultējieties ar mediķiem, zvanot 113 vai uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no 18.00-8.00, brīvdienās visu diennakti).

“Mēness aptieka” – aptieku uzņēmums, apvienojot vairāk nekā 200 aptiekas visā Latvijā. Šobrīd mūsu aptiekas ir gan Rīgā, Jūrmalā, Siguldā, Olainē un Salaspilī, gan arī Baložos, Ķekavā, un Baldonē. „Mēness aptiekas” gaida klientus arī Jelgavā, Dobelē, Tukumā, Aizkrauklē, Bauskā, Ogrē, Ikšķilē, Valkā, Cēsīs, Limbažos, Alojā, Madonā, Valmierā, Ventspilī, Liepājā, Talsos, Kuldīgā, Saldū, Daugavpilī, Jēkabpilī, Krāslavā, Līvānos, Preiļos, Rēzeknē, Ludzā, Gulbenē, kā arī citos Latvijas novados un apdzīvotajās vietās.