„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+5.9 °C
apmācies

Lauksaimniekiem gads solās būt saspringts

Šis gads lauksaimniekiem sniegs daudz iespēju, piemēram, īstenot jaunus projektus, cenšoties piesaistīt jauno ES programmu līdzekļus. Taču arī raižu nebūs mazāk, jo laika vērotāju prognozes liecina, ka gads nebūšot īpaši labvēlīgs, saka Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Daugavpils biroja vadītājs Guntars Melnis.  

Šis būšot slapjais gads. Pavasaris iekavēsies, līdz Jāņiem sola salnas un vidējo gaisa temperatūru + 16 grādu. Tas nozīmē, ka daudzas dārza kultūras cietīs un līdz Jāņiem var apsalt, mazināsies ražas. Tā kā graudaugu kultūras sadīgs vēlāk, par mēnesi var iekavēties arī kulšanas darbi. Lēnāk augs zāle, var pietrūkt zaļās masas ganībās.

Pērn tika atvērtas pašas populārākās ES jaunā plānošanas perioda programmas, šogad tās tiks turpinātas un papildus būšot arī dažādas apmācību programmas, kas ļaus plašāk izmantot iespējas saņemt finansējumu. Janvārī sākas pieteikšanās vairākām aktivitātēm pasākumā „Ieguldījumi materiālajos aktīvos”, proti, var pretendēt uz atbalstu ieguldījumiem lauku saimniecībās, pārstrādē, lauksaimniecības un mežsaimniecības infrastruktūras attīstībā, tostarp jaunas tehnikas iegādei un meliorācijai. G. Melnis uzsver, ka iespēju šogad būs daudz, vienīgi jāgatavojas jaunajiem kritērijiem, kas mainās un kādam var būt par stingru.

Lai arī joprojām ir iespēja saņemt ES programmu līdzekļus attīstībai, Latgalē esot arī saimniecības, kas šo atbalstu neizmanto un tiek galā pašu spēkiem, jo vēlas saglabāt neatkarību no ES uzspiestajiem normatīviem.

Visu rakstu lasiet 15. janvāra numurā.