„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+16.8 °C
skaidrs laiks

Mednieki aktīvi izšauj mežacūku mātītes

Latvijas mednieki var saņemt 100 eiro par katru nošautu mežacūku mātīti. Līdzekļus Āfrikas cūku mēra apkarošanai piešķir valsts un ES.

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) datiem, līdz 2015. gada 30. decembrim Latvijā nošauts vairāk nekā 3000 mežacūku mātīšu, dažādos valsts reģionos dienests saņēmis 3373 paraugus. Visaktīvākie bijuši Kurzemes mednieki – šeit nošauta 1401 mātīte. Jāpiebilst, ka pašlaik Āfrikas cūku mēris nav konstatēts tikai Dienvidkurzemes reģionā. Kā liecina Pārtikas un veterinārā dienesta informācija, līdz pagājušā gada beigām Latvijā cūku mēris konstatēts 1033 mežacūkām un 213 mājas cūkām 51 novadā.

Mežacūku mātīšu izšaušana ir viens no efektīvākajiem Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanas pasākumiem, ar kuru Latvija cīnās jau vairāk nekā divus gadus. Tā uzskata atbildīgie valsts dienesti. „Straujš mežacūku matīšu skaita samazinājums ir visefektīvākais veids, kā īsā laikā samazināt to populāciju Latvijā, ierobežojot slimības tālāku izplatību,” saka PVD Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga. „Pavasarī, kad dzimst sivēni, mežacūku skaits var pieaugt pat trīskārtīgi, un vasarā, kad dzīvnieki pārvietojas aktīvāk, Āfrikas cūku mēris zibenīgi izplatās tālāk, skarot aizvien jaunas un jaunas teritorijas.”

Visu rakstu lasiet 15. janvāra numurā.