„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+16.8 °C
skaidrs laiks

Padomājiet, pirms kāpjat uz ledus

2015. gada decembris bija novembra turpinājums. No gaisa nenobira neviena sniegpārsliņa un gaisa temperatūra pastāvīgi bija virs nulles. Savukārt janvāris iepriecināja ar pirmo salu, uzsniga sniegs un radīja ziemas noskaņu. Pēc tam iestājās īsta sals un termometri jau rādīja vairāk nekā mīnus 20 grādus.

Ūdenstilpes aizsala, un daudzi iedzīvotāji devās uz ledus. Hobiji ir dažādi, taču zemledus makšķerēšana ir vispopulārākā. Īstam makšķerniekam, kurš dod priekšroku ziemas makšķerēšanai, vēlme kāpt uz ledus, izurbt āliņģi un gaidīt, kad pieķersies zivs, ir pāri visam.

Glābšanas dienesta vadītāja vietnieks Vladimirs Janovskis pastāstīja, ka īpaši viltīgs ir pirmais ledus, bet, iestājoties stipram salam, ezeros, t. sk. arī Stropos, ir izveidojusies stabila un stipra ledus kārta. Tas ļauj droši pārvietoties pa virsmu, tomēr nedrīkst aizmirst par drošību. Iekšējās ūdenstilpes ir aizsalušas, taču par upēm to vēl nevar teikt. Upe aizsalst nevienmērīgi, tāpēc nevajag izaicināt likteni cerībā, ka paveiksies.

V. Janovskis atzīmēja, ka šogad makšķernieki bijuši atbildīgi: „Makšķernieki sagaidīja lielu salu un biezas ledus kārtas izveidošanos un tikai tad devās uz Stropu ezeru. Taču pārsteidz kas cits. Pirmajās dienās, kad ezers tikko bija aizsalis, pa to jau pilnā sparā vizinājās ar kvadracikliem, turklāt ne jau vienatnē, bet vienlaikus ar diviem braucamajiem. Vērsāmies pašvaldības policijā. Vai tiešām pieaudzis cilvēks nesaprot, ka ledus drūp, itin kā viļņojas zem smagajiem kvadracikliem? Tā var noslīkt dažās sekundēs. Daugavpilī pagaidām nav bijuši nelaimes gadījumi. Pašlaik pie ezera ir uzstādītas aizlieguma zīmes. Sadarbojamies ar ceļu un pašvaldības policiju, atliek cerēt, ka cilvēki būs atbildīgāki."

Visu rakstu lasiet 15. janvāra numurā.