„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+14.8 °C
skaidrs laiks

Barikādēs nosargājām Latviju

Kalupietis Rihards Seilis 20. janvārī piedalīsies 1991. gada janvāra barikāžu atceres pasākumā pie Kalupes pamatskolas. Viņš pirms 25 gadiem devās uz Rīgu, lai barikādēs sargātu tikko pasludināto Latvijas valsts neatkarību. Viņa vienīgais ierocis bija fotoaparāts.

„13. janvārī, kad Viļņā bija izlietas nevainīgu cilvēku asinis, mēs, kalupieši, klausījāmies radio. Dainis Īvāns teica, lai visa Latvija braucot uz Rīgu, jo notiks tautas manifestācija. Kalupiešu savācās daudz. Kad atbraucām uz Rīgu, krastmalā bija cilvēku jūra. Toreiz strādāju Ilūkstes sadzīves pakalpojumu kombināta fotosalonā, un man visur līdzi bija fotoaparāts. 13. janvārī un pārējās dienās uzņēmu simtiem fotogrāfiju, daudzas bija apskatāmas izstādēs, arī publicētas „Latgales Laikā”. Atminoties nu jau mūžībā aizgājušo fotogrāfijas meistaru Teodoru Rudānu, gribu teikt, ka viņš pirmais jau 13. janvārī brauca uz Viļņu, pēc tam gandrīz katru dienu fotografēja Rīgas barikādes. Viņš bija drosmīgs un talantīgs fotogrāfs, izveidoja mūsu fotostudiju „Ezerzeme”, ilgus gadus to vadīja. Tagad barikāžu fotogrāfijas ir vēsture. Tas ir atgādinājums, cik viss šajā dzīvē ir trausls -- otra cilvēka dzīve, valsts pastāvēšana,” atzīst Rihards Seilis.

Visu rakstu lasiet 19. janvāra numurā.