„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+6.2 °C
skaidrs laiks

Aicina skolēnus konkursā dot nosaukumus bruņutehnikas modeļiem

No 25. janvāra līdz 8. februārim Aizsardzības ministrija organizē konkursu 7. – 12. klašu skolēniem, lai izvēlētos piemērotākos latviskos nosaukumus pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies Sauszemes spēku mehanizācijas projekta ietvaros.

“Starp jauniešiem, kuri vēl mācās skolā, ir arī nākamie karavīri un Nacionālo bruņoto spēku komandieri. Tieši tādēļ ir būtiski jau tagad iesaistīt jaunos cilvēkus mūsu valsts aizsardzībai aktuālu jautājumu risināšanā. Justies atbildīgam par savas valsts aizsardzību un būt piederīgam savai dzimtajai zemei – tas ir patriotisma stūrakmens, uz kura jābalsta skolēnu un visu nākamo Latvijas paaudžu izglītošana,” norāda aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Skolēni tiek aicināti iesniegt ideju priekšlikumus piecu kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļu latviskajiem nosaukumiem par vienotu, ar Latviju saistītu tēmu, ko katrs konkursa dalībnieks var brīvi izvēlēties.

Ideju priekšlikumu iesniegšanai Latvijas armijas “Google” kontā ir izveidota tiešsaistes anketa, kas būs publiski pieejama www.mod.gov.lv un www.sargs.lv mājas lapās.

Konkursa galvenā balva – dalība kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļu latvisko nosaukumu piešķiršanas pasākumā un izbrauciens ar bruņutransportieri Ādažu bāzē.

Konkursa mērķis ir izvēlēties piemērotākos latviskos nosaukumus kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem "Sultan", "Scimitar", "Spartan", "Samaritan", "Samson" un veicināt skolēnu interesi par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, kā arī sekmēt sabiedrības informētību par Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes kaujas spējām.

Pirmās četras kāpurķēžu bruņumašīnas Latvijai tika piegādātas jau 2015.gada septembrī un tiek izmantotas tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos piecus kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļus bruņotie spēki saņems laikā no 2016.gada līdz 2020.gadam. Tehnikas piegāde notiks pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi tiks sākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

2014.gada septembrī tika noslēgts starpvaldību pirkuma līgums starp Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes un Latvijas Republikas valdību par Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo 123 tehnikas vienību iegādi.

Līgums ietver bruņumašīnu platformu piegādi, kapitālo remontu, aprīkojumu, instrumentiem un rezerves daļām. Kāpurķēžu kaujas mašīnas, kurām būs veikts kapitālais remonts, nodrošināts standarta aprīkojums, instrumentu komplekti un rezerves daļas. Tāpat tiks veikta arī bruņumašīnu modernizācija, kuras laikā mašīnas aprīkos ar papildu ieroču sistēmām, komunikācijas iekārtām, uguns vadības sistēmām un citiem elementiem.

Iepirkumā ietilpst pieci bruņutehnikas modeļi. Latvija iegādāsies kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportierus "Sultan", kuri aprīkoti ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, kā arī izlūkošanas kaujas mašīnas "Scimitar", kas bruņotas ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglo tanku, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem. Tiek pirkti arī bruņutransportieri "Spartan", kuri aprīkoti ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un medicīnas bruņutransportieri "Samaritan", kuri aprīkoti ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēti līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam. Bruņotie spēki saņems arī evakuācijas un remonta bruņutransportierus "Samson", kas aprīkoti ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Līgumā noteiktā bruņutehnikas iegādes summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu.

Kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota, tai ir ļoti augsta mobilitāte. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla.

Darbs pie Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta tika sākts 2012.gada nogalē.