„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 7. maijs
Otrdiena
Enriko, Henriete, Henrijs, Jete
+7.6 °C
nedaudz mākoņains

Pretgripas rokasgrāmata

Mediķi ceļ trauksmi, Latvijā strauji tuvojoties gripas epidēmijas slieksnim. Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu vai citām elpceļu infekcijām, “Mēness aptieka” farmaceiti ir apkopojuši praktiskus padomus, kā pārdzīvot šo veselībai bīstamo periodu un nesaslimt.

Gripas profilakses pasākumi varētu būt dažādi, taču gan ārsti, gan farmaceiti atzīmē, ka visefektīvākā rīcība, lai nepakļautu sevi inficēšanās riskam, tomēr ir vakcinācija. “Gripas štami jeb infekcijas paveidi katru gadu piedzīvo mutāciju, tieši tāpēc vakcinēties ir nepieciešams ik gadu no jauna. Statistika liecina, ka ar gripu saslimst tikai 20% no tiem, kuri savlaicīgi ir potējušies pret šo slimību. Ja nu tomēr gadījies saslimt, tad gripa šiem cilvēkiem norit vieglākā formā un neizraisa komplikācijas.” – iesaka “Mēness aptieka” farmaceite Irina Korčagina.

Viņa gan atzīst, ka šogad daudzās vietās vakcīnas pret gripu ir beigušās, tāpēc būs jāiztiek ar citiem drošības pasākumiem.

  1. Samaziniet alkohola lietošanu gripas sezonā

Pretēji sabiedrībā valdošiem uzskatiem, ka pie pirmajiem simptomiem 50 grami degvīna vai konjaka var glābt no saslimšanas, farmaceiti bridīna, ka alkohola lietošana gripas vai saaukstēšanās laikā var radīt ilgstošas komplikācijas. “Alkohola pārstrāde organismā izraisa imunitātes novājinašanos. Līdz ar to, ja cilvēks jau ir slims, tas palīdz vīrusam nostiprināties organismā. Pie tam, tas var novest pie ilgstošas slimības un komplikācijām, jo imunitātes pazeminājuma brīdī, vīrusi uzbrūk vajākajām organisma vietām: plaušām, sirdij, aknām” – skaidro farmaceite Irina Korčagina.

  1. Centieties neapmeklēt sabiedriskās vietas gripas epidēmijas laikā!

“Salīdzinot ar citām elpceļu infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar ļoti lielu izplatīšanās ātrumu un sarežģītām komplikācijām, sākot no bronhītiem un plaušu karsoņiem un beidzot pat ar letāliem iznākumiem. Līdz ar to pirmais ieteikums būtu izvairīties no publisko vietu (masveida pasākumi slēgtās telpās, sabiedriskais transports, skolas, universitātes, poliklīnikas, slimnīcas u.c.) bieža apmeklējuma kopā ar maziem bērniem,” iesaka Irina Korčagina. Viņa gan atzīst, ka šados brīžos būtu ieteicams uzlikt sejas aizsargmasku. “Maskas ir jāmainā ik pa divām stundām. Tas var palīdzēt gan tiem, kuri strādā publiskajās vietās, gan skolēniem skolās vīrusu un gripas epidēmijas laikā” – atzīst “Mēness aptieka” farmaceite.

  1. Nekādu diētu, vairāk augļu un antioksidantu uzturā.

Farmaceiti rekomendē gripas sezonas laikā uzturā lietot vairāk dabisko antioksidantu un vitamīnu. Pie tam, būtu labi neaizmirst arī par tādiem mikroelementiem kā magnijs, kālijs kopā ar B grupas vitamīniem. “Ziemā ir īpaši svarīgi uzturēt līdzsvaru organismā , tādēļ neiesaku pastāvīgi novājināt organismu ar diētām, jo sevišķi tad, kad sākas gripas sezona. Īpaši ieteicams ikdienas uzturā lietot mežrozīšu tēju, dažādas sēklas, augu eļļas, putras, zivis un citus ar vitamīniem bagātus produktus. Tāpat ieteicams nelielās devās lietot ķiplokus un lokus, jo tie satur allilu, kas vairo organisma aizsargspējas,” atgādina Irina Korčagina.

Bērniem būtu labi profilaktiskos nolūkos gripas sezonā dot oscillococcinum vai līdzīgus dabiskus imunitāti stiprinošus preparātus.

Tāpat ķiplokus sagrieztā veidā var turēt telpās, kur vienlaicīgi atrodas gan saslimis, gan vesels cilvēks. Fitoncīdus saturošie ķiploki palīdzēs nesaslimt, aprūpējot tuviniekus.

  1. Regulāras fiziskas nodarbības un vingrinājumi. 

Mērenas fiziskas aktivitātes palīdzēs uzturēt dabiskās organisma aizsargspējas. “Jāatceras par labi sabalansētiem vingrinājumiem. Jebkura muskuļu pārslodze gripas sezonā var ietekmēt jūsu veselību un pakļaut organismu saslimšanas riskam. Lai būtu labā formā, pilnīgi pietiek ar 20 līdz 30 minūšu garu pastaigu vai pusstundas aerobikas treniņu,” uzsver farmaceite.

  1. Jādzer pietiekams daudzums ūdens.

Farmaceiti un ārsti rekomendē ikdienā izdzert 1,5 līdz 2,5 litri ūdens. Parādoties  pirmajiem saslimšanas simptomiem, izdzertā ūdens daudzums jāpalielina līdz 3 litriem dienā. “Ūdens izskalo infekciju no organisma. Labi, ja saslimis cilvēks bez parasta ūdens izdzer arī liepziedu, kumelīšu vai dzērveņu tējas. Šo tēju sastāvā ir vielas, kas palīdz organismam ātrāk atgūties no slimības un cīnīties ar vīrusu,” – pamāca farmaceite.

  1. Labs miegs izvēdinātā telpā.

“Mēness aptieka” farmaceiti norāda, ka cilvēka imunitāte ir ļoti atkarīga no stresa līmeņa. Jo vairāk pārdzīvojam, jo lielākas ir mūsu izredzes  saslimt ar vīrusu infekcijām. “Pirms gulēt iešanas labi izvēdiniet telpas! Svaigs gaiss palīdzēs kārtīgi izgulēties un samazinās stresa līmeni. Ieteicams vēdināt telpas arī pusdienas laikā darba vietā. Tas palīdzēs saglabāt mitrumu gaisā un nepieļaut gļotu sausumu elpceļos” – iesaka farmaceite Irina Korčagina.

Ja tomēr no saslimšanas nav izdevies izvairīties, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu vai dežurārstu. Vakaros un brīvdienās mediķa padomu iespējams saņemt arī zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darba dienās no 18.00-8.00, brīvdienās visu diennakti).