„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.9 °C
skaidrs laiks

Aicina Ļūbastam atdot agrāko godību

25. janvārī dabas lieguma „Ļūbasts” dabas aizsardzības plāna sabiedriskajā apspriešanā piedalījās daži līksnieši, dārzkopības sabiedrības „Ļūbaste”, Dabas aizsardzības pārvaldes un Daugavpils novada domes pārstāvji. Viņi izteica priekšlikumus, ko pievienos pētnieku redzējumam, kā nosargāt un attīstīt Ļūbastu, kas, pateicoties baltspārnu un melnspārnu zīriņiem, ir ieguvis aizsargājamās teritorijas statusu.

Dabas aizsardzības plāna vadītāja Jolanta Bāra pastāstīja, ka Ļūbasta ezers vēl pagājušā gadsimta 70. gados aizņēma 59 ha, bet 2014. gadā tā platība bija vien 27 ha. Tā kā padomju laikos aizbēra Jaunušānu jeb Ļūbasta upīti, kas ezeru savienoja ar Daugavu, un, būvējot dārzkopības sabiedrības „Ļūbaste” mājas, izraka meliorācijas grāvi, ūdens līmenis ezerā samazinājās par metru un to sāka pārņemt ūdenszāles. Ezers ir jāiztīra no zālēm, uzsvērts dabas aizsardzības plānā.

Līksnietis Juris Kursīts uzskata, ka Ļūbastam būtu jāatdod agrākā godība, proti, jāatjauno Jaunušānu upītes tecējums un pludmale, kas kādreiz bija ļoti populāra atpūtas vieta. Upes atjaunošanu kavēs dzelzceļš un lielceļš, atzina J. Bāra. J.Kursīts iesaka rakt tuneļus.  

Visu rakstu lasiet 29. janvāra numurā.