„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+4.7 °C
skaidrs laiks

Pie veselīgas pārtikas jāradina ģimenē

No 1. janvāra Latvijā ir spēkā jauni noteikumi, kas nosaka ēdiena kvalitāti skolu ēdnīcās. Izglītības iestādēs tos uztver divējādi: no vienas puses, stingrākas normas ir ieviestas, lai nodrošinātu bērnus ar maksimāli veselīgu un dabīgu ēdienu, bet, no otras puses, Ministru kabineta noteikumu grozījumu autori itin kā nemaz nenojauš, ka lielo skolu tuvumā ir veikali, kurp bērni var aiziet, ja viņiem nepatīk „pareizais” skolas ēdiens.

Noteikumos ir arī to pārtikas produktu saraksts, kurus nedrīkst iekļaut skolu ēdnīcu un bufešu ēdienkartē. Piemēram, tie ir produkti, kuri satur aromatizētājus un pārtikas piedevas, konservi, bezalkoholiskie dzērieni ar kofeīnu utt. Noteikti stingri kritēriji sāls, cukura un tauku saturam. Biezpiens nedrīkst būt treknāks par 5%, bet šokolādē jābūt ne mazāk kā 45% kakao.

Par 1,42 eiro var garšīgi paēdināt

Daugavpils skolas par jauno ēdināšanas normu ieviešanu domāja jau laikus, kad grozījumi vēl tikai tapa. Vienā no lielākajām – 10. vidusskolā otro gadu ēdināšanu nodrošina firma „Mežvidi”, un, kā atzīmēja skolas direktore Valija Salna un medmāsa Irina Kuzmenkova, par to nav saņemta neviena sūdzība. Ēdienu gatavošanas procesu stingri pārbauda gan skola, gan kontrolējošās instances. Ēdienkartē, ko veido firmas tehnologs, tiek norādīts olbaltumvielu, tauku, ogļhidrātu saturs katrā ēdienā un kopējais kaloriju daudzums. Izņemot ēdnīcu, bērni var iestiprināties bufetē, arī tur nav nekādas kaitīgas pārtikas. Maizītes, ievērojot visas noteiktās normas, konditori cep uz vietas, tāpēc tās drīkst pārdot. „Latgales Laika” reportiere viesojās skolā pirmdien pl. 15.00. Bērni bija atnākuši iestiprināties pirms pulciņiem un fakultatīviem, viņi izvēlējās ēdienus no daudzveidīgās un lētās maksas ēdienkartes.

Visu rakstu lasiet 29. janvāra numurā.