„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.4 °C
apmācies

Dakteri Klauni palīdzēs bērniem ātrāk atveseļoties

Jau šovasar Daugavpils reģionālajā slimnīcā darbu uzsākt varētu vismaz četri Dakteri Klauni. Šāda vienošanās panākta 2. februārī, tiekoties slimnīcas un biedrības „Dr.Klauns” vadībai. Kļūt par Dakteriem Klauniem jau pieteikušies vairāk nekā 10 pretendenti, kuriem priekšā ir nopietna atlase un mācības.

Biedrības „Dr.Klauns” vadītāja Marianna Milovska stāsta, ka Dakteru Klaunu kustība pasaulē pastāv jau trīsdesmit gadus un pamazām veidojas par nopietnu profesiju. Latvijā šī kustība uzsākta pirms trim gadiem un pagaidām darbojas četrās pilsētās – Rīgā, Ventspilī, Cēsīs un Valmierā, taču pieprasījums pēc šādiem speciālistiem esot arī reģionos, tāpēc biedrība janvārī uzsāka jaunu atlasi.

Ko nozīmē Dakteris Klauns? Marianna skaidro, ka tas nav visiem ierastais cirka klauns ar nogrimētu seju un košu tērpu, kas uz skatuves publikas priekšā rāda jautrus skečus. Medicīnas klaunam gan jābūt labām aktiera dotībām un jāprot improvizēt, taču viņam jāpārzina bērnu un pieaugušo psiholoģija, ļoti labi jāorientējas slimnīcas vidē, turklāt viņš strādā bez grima, izmantojot vien klauna sarkano deguntiņu un atbilstošu tērpu. „Dažreiz bērniem ir bailes no grimētajiem klauniem. Neredzot zem grima cilvēka patiesos sejas vaibstus, bērni, tāpat kā dzīvnieki, šādam cilvēkam īpaši neuzticas. Dakterim Klaunam ir jābūt patiesam, tāpēc viņa seja netiek krāsota, ir tikai sarkanais deguntiņš un ne pārāk spilgts, uzjautrinošs tērps, kura kabatās var paslēpt kādu lietu, kas var noderēt bērna uzmundrināšanai un uzmanības novēršanai no ārstnieciskajām manipulācijām,” stāsta Marianna. Atšķirībā no cirka klauna, Dr. Klauns strādā ar katru bērnu individuāli pēc nodaļas vecākās māsas izstrādāta plāna. „Protams, dodoties pie bērna uz palātu, Dr. Klauns satiek arī citus mazos pacientus, kuriem tobrīd var noderēt viņa palīdzība. Piemēram, gaitenī kāds bērniņš gaida rindā uz rentgenu un ir ļoti satraucies. Te nāk talkā Dr. Klauns, palīdzot noņemt spriedzi. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Dr. Klauni strādā arī neatliekamās palīdzības nodaļā, kur stress valda visvairāk. Viņi zina, kur un kurā brīdī viņiem jāatrodas, lai netraucētu ārsta manipulācijām, tomēr novērstu bērna un viņa vecāku uzmanību, lai palīdzības sniegšana notiktu veiksmīgāk. Dažreiz veiktās procedūras nav tik daudz sāpīgas, cik izraisa bērnā bailes, tāpēc šajā brīdī var palīdzēt Klauns,” stāsta biedrības vadītāja.

Visu rakstu lasiet 12. februāra numurā.