„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 24. aprīlis
Trešdiena
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
+6.2 °C
apmācies

Izraudzīti trīs labākie meti Latvijas simtgades piemineklim

Pēc karstām debatēm Latvijas simtgades pieminekļa Daugavpilī metu vērtēšanas komisija 12. februārī izvēlējās trīs metus, ar kuru autoriem turpmāk strādās, pilnveidojot šos darbus. Tā kā neviens no darbiem nav īstenojams pašreizējā veidolā, pirmā vieta konkursā netika piešķirta.

Savu vērtējumu ir sniedzis arī Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Ņemot vērā gan iedzīvotāju vēlmes, gan profesora ieteikumus, komisija pūlējās izvēlēties labāko variantu no visiem piedāvātajiem, taču arī komisijas locekļu viedokļi nesakrita.  

Pilsētas galvenais mākslinieks Juris Pundurs atzina, ka neviena no piedāvātajām idejām pilnībā neatbilst sākotnējai iecerei. Viņš ierosināja izvēlēties trīs veiksmīgākos metus un ar tiem strādāt tālāk. Saules skolas direktore Inguna Kokina ierosināja nepiešķirt pirmo vietu, jo tas nozīmētu konkrētā meta pilnīgu akceptu, bet gan piešķirt otro un trešo vietu, virzot šos metus tālākai pilnveidošanai.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis piedāvāja iespēju izsludināt metu konkursu atkārtoti, taču biedrības „Latvijai-100” vadītāja Genovefa Barkovska izteica šaubas, ka citas idejas būs labākas par šīm, turklāt laika paliekot arvien mazāk. Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika uzskata, ka konkurss bija jāizsludina Baltijas mērogā, aicinot savas idejas izklāstīt arī kaimiņvalstu māksliniekiem, bet, tā kā laika ir maz, jāiztiek ar to, kas ir. Viņa pauda nožēlu, ka iedzīvotāju un eksperta viedoklis nesakrīt. Vadoties no eksperta ieteikumiem, iedzīvotāji paliks neapmierināti.

Kuru tēlnieku idejas izraudzījusies metu komisija, lasiet 16. februāra numurā.