„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.9 °C
skaidrs laiks

Cietokšņa lielgabalus tagad aizsargā valsts

Kultūras ministrija ir iekļāvusi aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā sešus Daugavpils cietokšņa lielgabalus. Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Ostrovskis atzīmēja, ka beidzot ir pieņemts ilgi gaidītais lēmums. Tas ļaus ieviest kārtību objektos, kuri atrodas cietoksnī.

Kultūras ministrijas aizsardzībā turpmāk būs seši lielgabali. 1877. gada 203 mm kalibra lielgabals atrodas uz vaļņa iepretim Marka Rotko mākslas centram. Šajā vietā tas novietots salīdzinoši nesen, jo vēl pirms dažiem gadiem atradās parkā.

1887. gadā lielgabals uz lafetes (kalibrs 107 mm) Imperatora ielā uzstādīts uz granīta pjedestāla. Divi čuguna lielgabali (kalibrs 112 mm un 113 mm) ir pie ēkas Komandanta ielā 7, kur pašlaik atrodas Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde.

Vietējās nozīmes industriālo pieminekļu sarakstā iekļauti arī divi lielgabali (1883. gads, kalibrs 154 mm), kuri 2011. gadā tika demontēti un aizvesti uz noliktavu. Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir saņēmusi piekļuves atļauju šiem diviem lielgabaliem, apskatīja tos un secināja, ka tie ir apmierinošā stāvoklī. Šie divi lielgabali atrodas firmas „Šafran” īpašumā.

J. Ostrovskis atzīmēja, ka, neatkarīgi no īpašuma tiesībām uz lielgabalu, tie visi tagad atrodas valsts aizsardzībā, t. i., tos sargā likums „Par kultūras pieminekļu aizsardzību”. Objektiem ar attiecīgu statusu jāatbilst Kultūras ministrijas noteikumiem, un par to neievērošanu draud sods.

Visu rakstu lasiet 19. februāra numurā.