„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Pētera Namavīra ermoņiku spēle iemūžināta albumā

Indras pagasts savā vārda dienā šogad saņēmis unikālu dāvanu – mūzikas albumu „Pēterburgas ermoņikas”, kurā veco instrumentu spēlē pagasta muzikants Pēteris Namavīrs. Šo disku laidusi klajā Rīgas Tautas mūzikas biedrība ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Krāslavas novada domes atbalstu. Albumu ar ermoņiku mūziku par piemiņu saņēma Krāslavas novada pagastu bibliotēkas un skolas, arī pats 88 gadus vecais muzikants, kuram pagaidām gan neesot iespējas to atskaņot, jo mājās ir vien pavecāks kasešu magnetofons. Taču Pēterim par to nav liela bēda, jo savu mūziku viņš var arī pats uzspēlēt, turklāt savus meldiņus viņš mēdzot ierakstīt kasetēs, lai tie nepiemirstos.

Latgalē reiz iecienītais mūzikas instruments – ermoņikas, sauktas arī par garmaņēm un garmoškām, nu ir kļuvis par lielu retumu. Arī vecā muzikantu paaudze, kas veikli pārvaldīja šo instrumentu, pamazām aiziet aizsaulē. Pēteris atceras, ka arī viņa jaunībā ermoņikas pratis spēlēt reti kurš. Viņa jaunības gadi pagājuši Indras pagasta Soveiku sādžā, abiem vecākiem paticis dziedāt, acīmredzot no viņiem dēls mantojis labu muzikālu dzirdi. Tēva brālis Viktors Šakels bijis ļoti labs mūzikas instrumentu meistars, iemācījis Pēterim spēlēt ermoņikas. Pirmo instrumentu, ko tolaik vietējie saukuši par „petrogradku”, Pēteris atvedis no Baltkrievijas. Naudas puisim nebija, tāpēc par tām atdevis ļoti labu pulksteni. Vēlāk onkulis viņam uzdāvinājis trīsrindu ermoņikas, kuras puisis 1945. gadā paņēmis līdzi, dodoties dienēt Rīgā 43. latviešu divīzijā. Ar tām kavējis laiku dienestā, bet vēlāk nospēlējis neskaitāmas večerinkas un kāzas.

Visu rakstu lasiet 19. februāra numurā.