„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.1 °C
apmācies

Latviešu biedrība ir apņēmības pilna atgūt savus īpašumus

Daugavpils Latviešu biedrības (DLB) pilnsapulcē 13. februārī tika apstiprināta rezolūcija, kurā nolemts pieprasīt Daugavpils domei DLB likumīgās īpašuma tiesības uz daļu Vienības nama telpu un zemes pie tā. Pirmskara īpašumu atgūšanu biedrība sāka pārāk vēlu, 2008.gadā, kad valsts noteiktais termiņš jau bija garām, tāpēc līdz šim ir saņemti atteikumi. Tomēr izrādās, ka privatizācijas laikā DLB nav devusi pilsētas pašvaldībai rakstisku piekrišanu, ka tā atsakās no savas īpašuma daļas. Turklāt Saeima jau otrajā lasījumā ir atbalstījusi dažu īpašumu atdošanu ebreju kopienai, kaut gan arī tā pieprasījumu iesniegusi novēloti. DLB pieprasa 15% no īpašuma, kas tai piederēja līdz Otrajam pasaules karam, un ir gatavi cīnīties par to arī tiesā.

DLB biedrs Jānis Geiba, kas jau ilgus gadus risina īpašuma atgūšanas jautājumu, skaidro, ka biedrība vēlas tikai daļu Vienības nama, ko spēs apsaimniekot - 15 % no īpašuma, kas DLB piederēja līdz 1940.gadam (1500 kv.m grīdas platību), kā arī vairāk nekā 2000 kv.m zemes pie Vienības nama. „Daugavpils dome mums norāda, ka renovācijā ir ieguldījusi ap 3 mlj. 700 tūkst. eiro, bet šo telpu vērtība saskaņā ar tirgus cenām pilsētā pilnībā sedz šos pašvaldības ieguldījumus,” uzskata J.Geiba. DLB valdes priekšsēdētāja Genovefa Barkovska piebilda, ka Saeima nevar lemt par pašvaldībai piederošu īpašumu, tāpēc lēmums ir jāpieņem Daugavpils domei. Ja tā piekritīs atdot īpašumu, gala lēmumu pieņems Saeima.

Visu rakstu lasiet 19. februāra numurā.