„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+15.2 °C
apmācies

Studenti uzskata, ka BBC filma ir absurds un provokācija

Šovakar, 19. februārī, Latvijas televīzijā tiks demonstrēta Lielbritānijas televīzijas kanāla BBC pseidodokumentālā filma „Trešā pasaules kara komandcentrā”, radot visai lielu ažiotāžu saistībā ar ģeopolitisko spriedzi reģionā.

LTV korespondenti speciāli atbrauca uz Daugavpili, lai uzzinātu pilsētas jaunās paaudzes attieksmi pret filmā attēlotajiem notikumiem. Daugavpils ir viena no filmas „galvenajām varonēm”. Saskaņā ar režisora fantāziju, tieši šajā pilsētā iebrūk Krievijas karaspēks, lai anektētu Latgali.

Negribas filmu neapzināti reklamēt, taču gribas bilst dažus vārdus par tās saturu. Jau ar pirmajiem kadriem rodas sajūta, ka filma tapusi steigā, kadri, kuros skan nelaimi vēstījoša mūzika, šķiet izrauti no ziņu sižetu konteksta. Pazib ASV eksprezidenta Džordža Buša jaunākā, bijušās ASV valsts sekretāres Madlēnas Olbraitas, Krievijas prezidenta Vladimira Putina seja, turklāt V. Putins skatās binoklī, acīmredzot, uz Latviju, „kurai gatavojas uzbrukt”. Pavīd tanki, kuri šķērso Igaunijas un Latvijas robežu, lido lidmašīnas un helikopteri, dzirdami šāvieni.

Jau pašā sākumā uz ekrāna parādās „Daugavpils”, bet uzreiz kļūst skaidrs, ka filmas autori ne tikai nekad nav bijuši Latvijā, viņi pat nav pacentušies noskaidrot, kā pareizi rakstāms pilsētas nosaukums, kurā notiek izdomātie notikumi. Turklāt Latgales iedzīvotāji šajā opusā tiek dēvēti par „latgalijciem”.

Visu rakstu lasiet 19. februāra numurā.