„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+8.7 °C
daļēji mākoņains

Neslēdziet darījumu pēc nojautas vai kaimiņa padoma

Jau vienpadsmit gadus Latvijā tiek rīkotas Notāru dienas. Šogad konsultācijas varēja saņemt 108 birojos visā valstī. Šī gada galvenā tēma – drošība darījumos ar nekustamo īpašumu. Par biroja darba specifiku, jautājumiem, ar kuriem nāk cilvēki, „Latgales Laikam” pastāstīja notāre Evija Paļuma, kura pieņem klientus gan Daugavpilī, gan Krāslavā.

Notāre atzīst, ka cilvēki pamazām kļūst juridiski izglītotāki:"Manuprāt, lai arī ne pārāk ātri, situācija pakāpeniski uzlabojas. Parasta kļūda juridisko jautājumu kārtošanā ir paklausīt kaimiņa padomam. Tā ir nepareiza pieeja, turklāt arī nedroša. Sanāk, ka jūs sākat rīkoties, pamatojoties uz svešu pieredzi, bet būtu jāvēršas pie kompetentas personas, jājautā, jākrāj sava pieredze. Parasti ir tā. Aprunājas ar kaimiņu, kurš apgalvo, ka steidzami jādāvina, jo vēlāk, viņaprāt, var rasties problēmas ar stāšanos mantojumā utt. Cilvēks steidzas, noformē dāvinājumu. Šādos jautājumos steiga ir nevietā, vēl jo vairāk, nevajag rīkoties pēc nojausmas. Ir vēl kāda kļūda – klausa padomiem un līgumos norāda dažādas summas. Paziņa teiks, ka nevajag noformēt dāvinājumu, tikai pirkšanas – pārdošanas līgumu, jo dāvinājumu var apstrīdēt. Jāuzsver, ka apstrīdēt var jebkuru darījumu. Taču kāds kaut kur kaut ko dzirdējis un ir stingri pārliecināts, ka dāvināt nedrīkst."

Interviju ar notāri Eviju Paļumu lasiet 4. marta numurā.