„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+19.6 °C
apmācies

Pavasarī varēs doties ciemos pie cietokšņa sikspārņiem

Daugavpils cietoksnī ziemo 692 piecu sugu sikspārņi, paziņoja pētnieki Viesturs Vintulis un Gunārs Pētersons, kas cietoksni apmeklēja ikgadējā monitoringa ietvaros. Jau šajā pavasarī sikspārņus varēs iepazīt ekskursijās, ko rīkos topošā Daugavpils sikspārņu centra projekta koordinatori.  

Cietokšņa sikspārņus varēs aplūkot ekskursijās, ko vadīs Daugavpils sikspārņu centra projekta koordinatori Māris Grunskis, Viktors Gallers un viņu domubiedri sadarbībā ar Daugavpils cietokšņa kultūras un informācijas centru, Latgales zoodārzu un Daugavpils Universitāti. „Kādu dienu, runājot ar Māri par Daugavpils cietoksni, nonācām pie sikspārņu tēmas. Māris prot iedvesmojoši stāstīt, bet man ir pieredze rakstīt projektus. Tā tapa mūsu ideja par sikspārņu centru. Pieaicinājām dabas draugus Mihailu Pupiņu un Valēriju Vahruševu no Latgales zoodārza, apspriedāmies un uzrakstījām projektu, kurš ieguva 2. vietu biznesa ideju konkursā „Biznesa tramvajs”,” pastāstīja Viktors Gallers. Viņš Daugavpils sikspārņu centra ideju prezentēja T-kreklā ar projekta moto „Es no tumsas nebaidos” un ar īpaša dizaina sikspārņu velosipēdu.

Māri Grunski savulaik nodarbinājis jautājums, kā sikspārņus saglabāt un popularizēt un kā izglītot pilsētas iedzīvotājus. „Cilvēkam un sikspārņiem ir jāmāk sadzīvot. Man radās doma radīt tādu kā rezervātu, kur varētu uzlabot sikspārņu ziemošanas apstākļus, lai varētu saglabāt šo populāciju un nākotnē radīt pamatus sikspārņu turpmākajai izpētei,” pastāstīja Māris.

Visu rakstu lasiet 4. marta numurā.