„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+19.8 °C
apmācies

Aicina reģionus pieteikt darbus Latvijas Arhitektūras gada balvai

Līdz 24. martam Latvijas Arhitektu savienība (LAS) aicina pieteikt darbus Latvijas Arhitektūras gada balvas 2016. gada konkursam. Organizatori aicina aktīvi iesaistīties Latvijas reģionu pārstāvjus, atgādinot, ka līdzās liela mēroga, funkcionāli nozīmīgiem objektiem uz balvu tikpat nopietni var pretendēt arī mazāka mēroga, vēl nepamanīti darbi – kā lielajās pilsētās, tā arī mazpilsētās un laukos.

 Latvijas Arhitektūras gada balvas darbi tiek vērtēti divās kategorijās – “Objekti” un “Procesi”. Kategorijā “Objekti” var pieteikt darbus septiņās apakškategorijās: jaunbūves – sabiedriskas ēkas; jaunbūves – dzīvojamās ēkas; jaunbūves – privātmājas; pārbūve, rekonstrukcija; restaurācija; interjers; vides objekti (t.sk., ainavu arhitektūras un pilsētbūvnieciski objekti).

 Jau vairākus gadus konkursā ir arī kategorija “Procesi” - tajā var pieteikt darbus,  kas saistīti ar arhitektūras procesiem, piemēram, grāmatas, periodiskus vai citus izdevumus, interneta resursus, TV vai radio raidījumus, pētījumus, izstādes, izglītojošus vai sabiedriskus pasākumus, mākslas darbus u.tml.

 Darba pieteicējs var būt tā autors vai cita ar darbu saistīta persona (piemēram, īpašnieks, pasūtītājs vai būvnieks) - fiziska vai juridiska persona, kā arī pašvaldības, sabiedriskas organizācijas u.c. Darbi līdz 24. martam jāiesniedz elektroniski LAS mājaslapā www.latarh.lv. To iesniegšanas un vērtēšanas kārtība aprakstīta konkursa nolikumā http://www.latarh.lv/gada-balva/nolikums/.

 Latvijas Arhitektu savienības prezidente Gunta Grikmane: "Latvijas Arhitektūras gada balva dod mums visiem – arhitektiem un arhitektūras lietotājiem – iespēju pamanīt, novērtēt un izteikt atzinību darbiem, kuri to ir pelnījuši. Gada balva tiek piešķirta nevis par lieliem vai maziem darbiem, bet - par labu arhitektūru, tāpēc aicinām cilvēkus, organizācijas un pašvaldības atskatīties uz gada laikā paveikto un dalīties savos sasniegumos.”

 Latvijas Arhitektūras gada balvai pieteiktos darbus vērtē vispirms nacionālā žūrija, pēc tam – starptautiskā žūrija. Nacionālās žūrijas sastāvā šogad ir Viesturs Celmiņš, Didzis Jaunzems, Uģis Kaugurs, Juris Mitenbergs, Evelīna Ozola, Sintija Vaivade un Edgars Zvirgzdiņš.

 Konkursa apbalvošanas ceremonija notiks 19. maijā, kad  tik pasniegtas vairākas Gada balvas un viena Lielā gada balva. Apbalvošanas nedēļā plānotas ārvalstu lektoru publiskas lekcijas, kā arī tiks publiskai apskatei atklāta konkursa labāko darbu izstāde.

Latvijas Arhitektūras gada balva ir ikgadējs nacionālas nozīmes arhitektūras konkurss ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas arhitektūras labākos sniegumus un veicināt arhitektūras augstvērtīgu attīstību. Latvijas Arhitektūras gada balvu organizē Latvijas Arhitektu savienība sadarbībā ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju, balvas Lielais partneris ir “Pillar”.