„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.2 °C
skaidrs laiks

Daudzu problēmu risinājums iestrēgst uz sliktajiem ceļiem

Ceļi jau gadiem ilgi ir Krāslavas novada vissāpīgākā problēma, ko pašvaldība cenšas risināt saviem spēkiem, bet valstiska risinājuma līdz šim nav. Īstenojot reģionālo reformu, tika solīts noasfaltēt visus ceļus līdz pagastu centriem, taču ar solījumu pildīšanu valsts vīri nesteidzas. Krāslavas novadā uz Izvaltas, Aulejas, Indras un Robežnieku pagastu joprojām ved grants ceļš. Šis jautājums tika aktualizēts atkal februārī, kad satiksmes ministrs Uldis Augulis apmeklēja Latgali. 

„Es nejūtu, ka Latvijā ir programma, kurā būtu skaidri pateikts, kādi būs ceļi, bet tautai būtu jāzina. Šodien neviens nevar pateikt, kad būs izbraucami ceļi uz pagastiem. Var tikai nojaust, kas būs pēc 5-10 gadiem laukos un pierobežā. Šīs problēmas skar ne tikai mūsu, bet arī Dagdas un Ilūkstes novadu,” atzīst Krāslavas novada domes priekšsēdētājs, Latgales plānošanas reģiona padomes priekšsēdētājas vietnieks Gunārs Upenieks. Viņš uzsver, ka beidzamajos gados pašvaldība no valdības neprasa neko citu, kā vien ceļus, taču Krāslavas novada pagastos neesot uztaisīts neviens kilometrs ceļa. G. Upenieks saskata tajā politisku piegaršu: „Krāslavas novads nekad nav bijis tās partijas paspārnē, kas nosaka, uz kurieni ceļus taisīt. Taču ceļi kopumā ir arī attieksme pret savu valsti, patriotisms, ko nevaram līdz šim nodefinēt. Nezinu, kāds patriotisms rodas skolēnos, kuriem katru dienu jākratās pa grants ceļiem.”

Pēdējā tikšanās reizē satiksmes ministrs atzina, ka no akcīzes nodokļa un ceļu nodevas valsts budžetā ienāk ap 550 miljoniem eiro, no kuriem ceļiem tiek atvēlēti tikai 190 miljoni. „Saprotu, ka ministrs meklēs naudu, būs cīņa par tiem vairāk kā 500 miljoniem. Ja vismaz 380 miljonus atvēlētu ceļiem, tas jau būtu sasniegums.

Valdība atrada risinājumu „Parex bankai”, tad vajadzētu vienreiz arī stingri pateikt, ka mums vajadzīgi ceļi. Pagaidām pašvaldība ceļos iegulda pašu budžeta līdzekļus. Gan pērn, gan šogad tiks ieguldīts pusmiljons eiro, lai sakārtotu ceļus un ielas, kas nav remontēti gadu desmitiem. Citas izejas nav. Esam pašvaldībā pieņēmuši lēmumu, ka vismaz līdz katram uzņēmējam, kas rada darba vietas, ceļam ir jābūt, lai cilvēki var tikt uz darbu,” saka pašvaldības vadītājs.   

Visu rakstu lasiet 15. marta numurā.