„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
neliels lietus

Daugavpilī ar dziesmām pavadīja Masļeņicu

12. martā Vienības laukums bija ļaužu pārpildīts, smaržoja pēc dažādiem gardumiem un skanēja lustīga mūzika. Šādā jautrā gaisotnē Daugavpilī tika svinēti tradicionālie ziemas pavadīšanas svētki - Masļeņica, ko rīkoja Krievu kultūras centrs ar Daugavpils domes un Kultūras pārvaldes atbalstu. Mazliet neierasti, bet šoreiz iztika bez apsveikuma runām, bet pašvaldības pārstāvji piedalījās svētkos kā skatītāji.

Jau no paša rīta laukumā darbojās svētku tirdziņš, kur varēja iegādāties dažādus suvenīrus un ēdamas lietas. Uz skatuves kāpa Krievu kultūras centra un Latviešu kultūras centra kolektīvi, priecējot svētku dalībniekus ar lustīgām dziesmām un dejām. Īpašais viesis bija grupa „Jahontovij larj” no Maskavas, kuras jestrais izpildījums daudzus mudināja izlocīt kājas. Šī grupa savulaik dibināta Čeļabinskā, bet tās nosaukums tulkojumā nozīmējot vīriešiem domātu malahīta lādīti. Puišu izpildījumā skanēja gan padomju laikā, gan mūsdienās populāras dziesmas, kuras publika dziedāja līdzi. Grupas līderis Deniss Nikišins „Latgales Laikam” pastāstīja, ka Daugavpilī ieradies pirmo reizi, bet cer šeit vēlreiz atgriezties. Neskatoties uz auksto laiku, publika mūziķus sagaidījusi ļoti silti. Deniss Nikišins atzina, ka  

daugavpilieši prot pa īstam svinēt Masļeņicu, turklāt te esot jūtams baltiešu kolorīts.

Neizpalika tradicionālais Masļeņicas cienasts – pankūkas, pīrādziņi, putra, zupa un tēja, ko bija sarūpējis Krievu kultūras centrs. Jāatzīst, ka vairāk ka tūkstotis sacepto pankūku „izkusa” piecu minūšu laikā, tāpat arī pārējie gardumi, kas tika izdalīti bez maksas. Krievu kultūras centra vadītāja Geroida Bogdanova pasniedza visiem kolektīviem un svētku īpašajiem viesiem cienastu – gardus kliņģerus.

Visu rakstu lasiet 15. marta numurā.