„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+7.7 °C
nedaudz mākoņains

Beidzas nomedīto sieviešu kārtas meža cūku pieņemšana

31. marts ir pēdējā diena, kad mednieki var Pārtikas un veterinārajā dienestā iesniegt nomedīto sieviešu kārtas meža cūku pierādījumus, par katru dzīvnieku saņemot 100 eiro samaksu.

 Kā jau esam informējuši iepriekš, mērķtiecīgi medījot sieviešu kārtas meža cūkas, plānots samazināt meža cūku populāciju Latvijā, tādējādi ierobežojot Āfrikas cūku mēra izplatību un samazinot slimības uzliesmojumu skaitu meža cūku populācijā.

 Kopumā no medniekiem kopš pagājušā gada 20. novembra līdz 29. martam nomedītas vairāk nekā 10 900 sieviešu kārtas meža cūkas.

 “Vai sieviešu kārtas meža cūku medības būs devušas vajadzīgo rezultātu – populācijas samazināšanu un slimības lēnāku izplatīšanos, rādīs laiks”, saka PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, “Esam pateicīgi medniekiem, ka viņi izprata situāciju un bija gatavi iesaistīties šajā projektā”.

 Joprojām ik nedēļu Āfrikas cūku mēris tiek atklāts aptuveni 20 meža cūkām. 2016. gadā (dati uz 24. martu) Āfrikas cūku mēris konstatēts jau 334 meža cūkām.

 Pārtikas un veterinārais dienests aicina ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos meža cūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās tās savākšanu.

 Atgādinām, ka Āfrikas cūku mēris ir lipīga, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, kas apdraud gan meža, gan mājas cūkas. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, saimniecībai jāievēro stingri biodrošības pasākumi.