„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

Papildus sporta stunda neatrisinās bērnu veselības problēmu

Reformu kārie ministri neļauj garlaikoties izglītības jomas darbiniekiem. Tagadējā veselības ministra Kārļa Šadurska un izglītības ministra Gunta Belēviča kārtējā ideja -- mācību gada pagarināšana un trešās sporta stundas ieviešana.

Ministri ir vienisprātis, ka pienācis laiks Latvijas skolās ieviest trešo sporta stundu, bet to izdarīt iespējams tikai tad, ja pagarina mācību gadu, jo pašlaik skolēniem jau tāpat ir liela slodze. Viens no variantiem – mācību gada pagarināšana varētu notikt uz pavasara brīvlaika rēķina. Par šo tēmu vēl būs daudz diskusiju, par to nešaubās ne Guntis Belēvičs, ne Kārlis Šadurskis. Ieviešot jauninājumus, vienlaikus jārisina neskaitāmi citi jautājumi, piemēram, skolēnu ēdināšanas nodrošināšana papildus periodā, transporta izdevumu pieaugums utt.

2012. gadā  ar iniciatīvu pagarināt mācību gadu līdz Līgo svētkiem un sākt to augustā nāca klajā toreizējais ministrs reformators Roberts Ķīlis. Viņš balstījās uz citu valstu datiem: Latvijā bērni tobrīd mācījās 169 dienas, savukārt citās valstīs mācību gads ilga 181—184 dienas. Daugavpils un Daugavpils novada skolu direktori pret ministru jaunajām idejām izturas skeptiski, jo pagaidām nav ne konkrētu skaitļu, ne skaidras kārtības, kā visu iecerēto īstenot praksē. Rūpes par jaunās veselību ir slavējamas, bet vai ir vērts atņemt bērniem divas atpūtas nedēļas, jo viņiem jau tāpat ir liela slodze?

J.Raiņa Daugavpils 6. vidusskolas direktore Larisa Koževņikova saka, ka nav lielas jēgas spriedelēt, neredzot dokumentu, kurā būtu kaut vai izklāstītas idejas. „Skolās mācību gads jau tāpat beidzas jūnija vidū, nevis 31. maijā. Pirms kādiem desmit gadiem bija trešā sporta stunda, tās atjaunošana ir laba iniciatīva, jo īpaši tad, ja skolai ir moderna sporta bāze, kā tas ir pie mums. Pašlaik vidusskolā ir trīs sporta stundas, un, ja tikpat būs arī pamatskolā, es atbalstu šo ideju, taču to nedrīkst ieviest uz citu stundu rēķina. Skolēnu slodzi nedrīkst palielināt,” saka direktore. Viņa uzskata, ka izglītības jomā jārisina citas, aktuālākas problēmas. 6. vidusskolai ir paveicies, ka blakus ir moderna sporta infrastruktūra, un mācību iestāde cenšas to maksimāli izmantot. Piemēram, iestājoties siltam laikam, bērni garajā starpbrīdī dodas paelpot svaigu gaisu, visa teritorija un iežogota un droša. Turklāt siltā laikā sporta stundas notiek laukā.

Visu rakstu lasiet. 1. aprīļa numurā.