„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

Izraudzīts Latvijas simtgades pieminekļa mets

30. martā Daugavpilī pulcējās triju Latvijas simtgades pieminekļa metu autori, kuri prezentēja savas idejas, bet vērtēšanas komisija rezultātā beidzot izraudzījās vienu, kas, iespējams, tiks īstenota dzīvē.

Jau iepriekš informējām, ka biedrības „Latvijai- 100” izsludinātajā konkursā bija pieteikti 9 meti, par kuriem balsoja paši iedzīvotāji. Sabiedriskajā apspriešanā tika iesniegta 371 anketa. Visus metus izvērtēja arī eksperts- tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

Vērtēšanas komisija izraudzījās trīs interesantākos metus, taču nolēma pirmo vietu nepiešķirt. Otrā vieta piešķirta metam „Saules”, kura autori ir tēlnieks Ojārs Feldbergs, arhitekts Sergejs Nikiforovs un mākslinieks Jānis Mitrēvics. Par šo metu visvairāk nobalsoja arī iedzīvotāji. Trešā vieta piešķirta tēlnieka Kristapa Gulbja metam „Jāņuguns” un tēlnieka Ivo Folkmaņa metam „Akmens”. Visus trīs metus atzinīgi novērtējis arī eksperts.

Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks, vērtēšanas komisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis uzsvēra, ka visi trīs pieminekļi iederētos pilsētā, taču šoreiz jāizvēlas viens, bet pārējos var pietaupīt kādam citam gadījumam.

Jau sākotnēji bija skaidrs, ka visa vērtēšanas komisija nosliecas par labu metam „Saules”. Par to pozitīvi izteicās gan arhitekte, „Saules skolas” direktore Inguna Kokina, gan biedrības vadītāja Genovefa Barkovska un māksliniece Silva Linarte.

Tika akcentēta šī meta idejiskā saderība ar „Saules skolu”.

Visu rakstu lasiet 5. aprīļa numurā.