„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+18.5 °C
apmācies

Ar dziesmām izrotāja desmit gadus

3. aprīlī Vaboles pagasta etnogrāfiskais ansamblis „Vabaļis” ar garīgajiem dziedājumiem un dziesmām dažādiem dzīves notikumiem svinēja 10 gadu jubileju.

Pirmajā daļā, kur „Vabaļis” dziedāja dziesmas no jaunā diska „Lobais reits”, kolektīva mākslinieciskais vadītājs Artūrs Uškāns ne tikai plaši izstāstīja, kas tās ir par dziesmām, bet arī sarīkoja nelielu latgaliešu valodas iepazīšanas ekskursiju. Piemēram, dziesmu svētā Antona godam dziedāja jau mūsu senči, dziedāja arī pērkona laikā, gan lai mazinātu zobu sāpes. „Es toreiz biju maza meitene. Vienreiz mani ceļā pie krustmātes pārsteidza pērkons. Ieskrēju mājās un redzu, ka krustmāte dzied Antona dziesmu. Prasu, kur ir bērni. Viņa teica, ka zem gultas. Viņa tos noslēpa, lai pasargātu no pērkona, bet pati sēdēja uz gultas un dziedāja Svētā Antona dziesmu,” atcerējās etnogrāfiskā ansambļa „Vabaļis” lielā stāstniece Veneranda Putroma.

Pēc dziedātāju novērotā, dziesma „O, nasaprosta gara myužeiba” esot labs līdzeklis pret depresiju. Ja vērīgāk ieklausās vārdos, tad saklausa vārdu „knots” (sveces deglis), „kara gobols” (ieroči). Lai gan tos lieto retais, tomēr „Vabaļis” diska „Lobais reits” pielikumā ir iekļāvušas nelielu vārdnīcu ar domu popularizēt šos vārdus  jaunajiem.

Visu rakstu lasiet 8. aprīļa numurā.