„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+19.7 °C
apmācies

Ignalinas AES neapdraud Daugavpils novadu

Lai nomierinātu Demenes pagasta iedzīvotājus, kuri satraucas par savu veselību un drošību Ignalinas atomelektrostacijas (IAES) tuvuma dēļ, uz sapulci speciāli atbrauca IAES delegācija. Demene atrodas tikai 11 km attālumā no AES.

Speciālisti bija sagatavojuši detalizētu prezentāciju par to, kā tika realizēts elektrostacijas darbības apturēšanas plāns, un pacentās saprotami pārliecināt Demenes pagasta iedzīvotājus, ka viņus nekādi neapdraud ne stacijas tuvums, ne radioaktīvo atkritumu apglabāšana.

Projektu pārvaldības dienesta vadītājs Dmitrijs Jekateriničevs atgādināja, ka lēmums par Ignalinas AES bloku darbības apturēšanu bija politisks lēmums un viens no priekšnoteikumiem, lai Lietuvas varētu iestāties NATO un Eiropas Savienībā. Gatavošanās bloku darbības apturēšanai sākās 2000. gadā -- ES šiem mērķiem speciāli piešķīra lielus finansiālu atbalstu, tika izmantoti arī Lietuvas budžeta līdzekļi.  Saskaņā ar jaunākajiem datiem, viss AES slēgšanas process, ēku un objektu rekultivācija, radioaktīvo atkritumu pārvaldības process ilgs līdz 2038. gadam, kopumā šiem mērķiem tiks iztērēti 2 miljardi 65 miljoni eiro, paziņoja speciālists. 95% izdevumu uzņemas ES.

Visu rakstu lasiet 8. aprīļa numurā.